аварийно спиране

Всеки водач

За да не изпаднете никога в извънредна ситуация, трябва постоянно да предсказвате пътната обстановка. Но ако човек, подобно на компютър, можеше точно да анализира и прогнозира, той нямаше да губи време, заставайки в задръствания, а щеше да седи през цялото си свободно време в букмейкърите, правейки печеливши залози. Невъзможно е да се изчисли всичко, следователно всеки водач просто е длъжен да се научи да не спира, когато е необходимо да спира правилно. Всеки ден ние, гордата каста на автомобилистите, несъзнателно практикуваме стандартни спирачни техники. И дори някога да сме имали умения за аварийно спиране, те постепенно се забравят и губят завинаги. Това състояние на нещата обаче не трябва да отговаря на човек, който се грижи за безопасността.

Аварийно спиране

Необходимо е да се изправим пред истината – повечето шофьори нямат представа как ще се държи тяхното превозно средство в случай, че има нужда от аварийно спиране. Междувременно всяка кола може да се похвали със своя уникален отговор на такива радикални действия на водача. И въпросът тук дори не е в модела на автомобила, защото дори представители на една и съща моделна гама, поради своите специфики и характеристики, ще реагират на рязко натискане на педала на спирачката по свой начин. Така че, ако искате да знаете точно какъв трик може да подхване вашият домашен любимец по време на аварийно спиране, единственият начин да знаете е да спортувате. Най-добре е да обикаляте или по-скоро да забавите лястовицата си на празен път. Това трябва да се направи на няколко етапа.

Самата концепция

Започнете с 30 км / ч и след това увеличете скоростта си с 10 км / ч след всеки експеримент за почивка. Следете колата си и запомнете нейното поведение, така че по-късно да знаете коя стремена да издърпате. Много шофьори тълкуват буквално самата концепция за аварийно спиране. В действителност обаче трябва спешно да спрете, като балансирате по ръба, когато колелата са напълно блокирани. Когато колелата са напълно заключени, автомобилът се плъзга и в резултат на това се носи. В този случай спирачният път се увеличава значително. Дори опитни шофьори правят тази грешка – натискат рязко педала на спирачката към пода и го държат в такова удушено положение. За да спрете напълно автомобила при аварийна ситуация, трябва да приложите само първоначалната сила към педала на спирачката.