Автоматични скоростни кутии

автоматични скоростни кутии

Специално оборудване

Спомнете си как в една известна песен се пее Дръж се здраво за волана, шофьор! По времето, когато бяха написани текстовете на тази песен. Шофьорите трябваше от време на време да се държат за волана само с една ръка, държейки лоста за ръчна скоростна кутия. Днес благодарение на машината можете да отдадете на волана цялото си внимание, без да се разсейвате от игрите с механиката. Нека разгледаме основните видове автоматични скоростни кутии. Едва ли някой ще спори, че автоматичната скоростна кутия е намалила драстично натоварването на водачите. Освобождавайки ги от необходимостта да стъпчат педала на съединителя и им дава възможност да се чувстват толкова комфортно дори в колата, както у дома пред телевизора. И ако решите да отдадете предпочитание на автомобил с автоматична скоростна кутия. Тогава ще намерите доста труден избор на вида на трансмисията.

Автоматични скоростни кутии

Да, обикновено крайният потребител не обръща внимание на устройството на скоростната кутия, за него най-важното е два педала, селектор и път. Който бързо бяга под колата. Не бързайте обаче, тъй като има видове предавания, които са по-добър вариант. Този тип автоматична скоростна кутия е класически пример за автоматична скоростна кутия, чиято особеност е. Че няма абсолютно никаква връзка между колелата и двигателя. Може да попитате – как се предава въртящият момент? Отговаряме – чрез работния флуид посредством две турбини. Автоматични скоростни кутии. Ние обаче се развиваме и всичко, което измисляме, се развива заедно с нас, защото днес такива кутии се контролират от специални електронни устройства. Това прави възможно оборудването на хидромеханичните скоростни кутии със спортни и зимни режими, икономични програми за шофиране, както и възможност за ръчно превключване на предавките.

Триумфална победа

Ако сравним gidavlika с ръчна скоростна кутия, тогава първата се нуждае от повече гориво, както и повече време за ускорение. Е, трябва да платите за комфорт. Но именно хидравликата първо оспори остарялата механика и спечели триумфална победа в много страни. Но не и в Европа. В Стария свят автоматичната трансмисия не можеше да се пусне дълго време. Може би европейците са толкова взискателни или навиците са практически неизкореними, но инженерите трябваше да работят усилено, за да финализират автоматичната скоростна кутия за Европа. Но след това автоматикът се научи да се адаптира към стила на шофиране, което ни даде в резултат икономични, спортни и зимни режими на работа. Много шофьори биха се радвали да използват автоматичната скоростна кутия, но в същото време не искаха да се откажат от възможността да сменят скоростите сами.