автомобили

Автомобили

Броят на автомобилите в България и София е приблизително еднакъв. Но броят на жертвите на произшествия сред германците е почти шест пъти по-малък. Каква е причината за тази разлика. В крайна сметка германците, както знаете, също обичат да карат на автобаните си. Добрите пътища, надеждните автомобили или определен стил на шофиране помагат ли им да намалят произшествията. Кой германец не обича да кара бързо. Една от особеностите на националното шофиране в България и София е особено забележима отгоре. Когато самолет в България дойде за кацане, когато градските улици станат видими, разликата между стиловете на шофиране веднага се вижда. Автомобили. Германците се движат по пътищата ясно в своите платна, без да нарушават границите си. Следователно автомобилите изглеждат отгоре като равномерни вериги от разноцветни мъниста. В Русия мъниста-коли са произволно разпръснати по асфалта.

Автомобили

Германците обаче също обичат бързото шофиране. Особено на високоскоростните автобани между градовете, където практически няма ограничения на скоростта. И между другото, във връзка с това на практика се проявяват и националните характеристики на шофирането. Има, разбира се, ограничения на скоростта на автобаните в близост до населени места и на опасни участъци от магистралата. И съпругът на моя московски приятел, след неотдавнашно пътуване с кола из Германия, сподели с мен. Всички тези истории за липсата на ограничение на скоростта са приказки. Аз карах през цялото време 60, след това 100 километра, непрекъснати ограничения. Автомобили. Бях измъчван да променя скоростта. Но германците почти не забелязват тези ограничения. Може би защото дисциплината на пътя вече им е в кръвта. В нашия район автомобилите са предписани да карат не повече от 30 км ч.

Дисциплина

Гостите ми от София всички ни измъчиха, каква е причината за такава универсална дисциплина. Какви микрочипове имат германците в главите си или какво. Просто жителите на Германия са свикнали с неизменния ред, който се поддържа от много години за сметка на високи глоби и неподкупни полицаи. Нито един германец не би си помислил да напъха пазач. Същият служител на пътната полиция веднага ще го задържи за опит за подкуп. А германците не разбират какво движи руските шофьори: смелост, адреналин, смелост. Вероятно всичко това заедно, плюс напълно различно възприятие за стойността на живота. Постоянното неразбиране на съпруга ми е причинено от иконите, покриващи панелите на руските автомобили, чиито шофьори дори не са с колани.

Възрастни

Подобно невнимание просто го шокира. Както и навика да се тъпчат в една малка кола, както се случи наскоро с моите приятели от Липецк. Отивахме до дачата с петместен автомобил петима възрастни и две малки деца, включително и моето. Те отхвърлиха предложението да извадят детското столче от багажника и да отидат на две стъпки: казват, че нищо няма да се случи. Вярвате или не, това не е възможно в Германия. Когато думата „деца“ в съзнанието на германците изглежда се активира допълнителни защитни механизми. Нито един нормален германец не би посмял да сложи дете в желязна кутия, движеща се с огромна скорост, без детска седалка.