автомобилно устройство

Съвременни автомобили

В тази статия ще разгледаме основните механизми и системи на автомобила, както и тяхното функционално предназначение. Веднага отбелязваме, че няма да говорим за ремонт и поддръжка на автомобил от определена марка, било то Жигули или Мерцедес. Автомобилно устройство. За това има специална литература. Която между другото не пречи на всеки шофьор – поне това ще помогне на неопитен шофьор да разбере какво се опитва да му обясни един механик в сервиз. С прости думи, колата ще кара само когато колелата започнат да се въртят. И колелата ще се въртят, когато двигателят създаде сцепление върху тях. Повечето съвременни автомобили използват за това топлинна енергия, която се отделя при изгаряне на горивото. Следователно такива двигатели се наричат ​​двигатели с вътрешно горене.

Автомобилно устройство

Основата на буталните двигатели е цилиндър и бутало. Буталото е прикрепено към трептящо клатушкане около оста на закрепване към пръта – свързващия прът. Вторият край на свързващия прът е прикрепен към кръглата шийка на лоста – коляното на вала. Автомобилно устройство. Така наречената – манивела или манивела. Механизмът, състоящ се от цилиндър, бутало, свързващ прът и колянов вал, се нарича кривошипно-свързващ прът. В горната част на цилиндъра е монтирана глава. Когато буталото е в крайно положение към главата, остава много малко пространство между него и блоковата глава – горивната камера. Ако се направи експлозия в горивната камера, получената енергия ще намери само един чувствителен на натиск елемент в цилиндъра – буталото. Буталото има тенденция да излита от цилиндъра със силата на снаряда, но тъй като е прикрепено към свързващия прът, то се движи с него.

Множество цилиндри

Другият край на свързващия прът ще натисне лоста на коляното и ще завърти коляновия вал, използвайки силата на експлозията. Автомобилните двигатели могат да имат множество цилиндри, вариращи от два до шестнадесет. Които са поместени в цилиндров блок. Въртенето на вала се предава чрез трансмисията, за която ще говорим по-нататък, до витлото – колелата на автомобила. Двигателят с вътрешно горене по-правилно би било да се каже – вътрешен взрив използва експлозия на смес от пари от бензин. Газ или дизелово гориво с въздух, бързо компресирани 10-15 пъти в горивната камера. Енергията на експлозията се проявява в рязко повишаване на налягането в горивната камера поради разширяването на газовете в резултат на химическата реакция на експлозията.