бензинов и дизелов двигател

Дизелови електроцентрали

В продължение на много десетилетия има война между бензиновите и дизеловите двигатели и няма смисъл да се оспорва съществуването му. Днес много производители на автомобили доставят едни и същи модели както с бензинови, така и с дизелови електроцентрали, така че е невъзможно да се твърди, че този или онзи тип двигател е за предпочитане. Бензинов и дизелов двигател. Но все пак ще се опитаме да разберем всичко за предимствата и недостатъците на бензина и дизела, за да направите правилния избор в бъдеще. Често на автофорумите има теми, където шофьорите пишат за използването на бензин за дизелови двигатели и обратно. Веднага бързаме да ви предупредим, че използването на гориво от тип, който не е предназначен за двигателя, е пълна глупост и първата решителна стъпка, която гарантира, че двигателят на вашия стоманен кон изтича. Всичко е свързано с основната разлика между дизеловите и бензиновите двигатели, които се различават по начина, по който запалват работната смес в цилиндрите. Какви са тези принципи?

Бензинов и дизелов двигател

Въздушно-горивната смес в такава електроцентрала се формира извън цилиндъра, а именно във всмукателния колектор това, разбира се, ако не вземете предвид възможността за директно впръскване. Бензинов и дизелов двигател. Окончателното смесване на бензиновите пари и въздуха се случва в края на хода на компресията. След това в горивната камера на двигателя се образува горивна смес, наречена хомогенна и разпределена равномерно по обема. Компресията повишава температурата на сместа, която се загрява до 500 ° C, доста под температурата, необходима за запалване на бензина. След това идва ред на свещите, които искрят и запалват сместа. Както можете да видите, всичко е доста просто, ако се вгледате внимателно. За тези, които не са се замисляли, веднага става ясно значението на определението двигател с вътрешно горене. Дизеловите агрегати също се наричат ​​двигатели с вътрешно горене, но принципът им на работа е коренно различен от бензиновите агрегати.

Горивната камера пред горната мъртва точка на буталото

Всички недостатъци на бензиновите двигатели се изравняват от принципа на работа на дизеловите двигатели. Преценете сами. В цилиндъра на такъв двигател се компресира само въздух, който се влияе от налягане от 30-50 бара. В резултат на компресията въздухът се загрява до 900 ° C. В този случай дизеловото гориво се напръсква в горивната камера пред горната мъртва точка на буталото. Малки капчици дизелово гориво се изпаряват, образувайки смес въздух / гориво. Между другото, образуването на смес в дизелов двигател е с порядък по-бързо, отколкото в бензинов двигател. Ето защо се получава хетерогенна или, както я наричат ​​още, хетерогенна смес, която спонтанно се запалва и изгаря перфектно.