видове пътни валяци

Класификация на пътни валяци

Ролката за пътно строителство е специална техника, предназначена за уплътняване на насипна почва и асфалтобетон при полагане на пътни настилки и извършване на други видове работи. Основните области на използване на пътни валяци са – автомобилно и железопътно, строителство, индустриално инженерство. Видове пътни валяци. Градско строителство, изграждане на летище и др. Показателите за еластичност и търкаляне на пътната настилка, нейната здравина, издръжливост и производителност ще зависят от това колко добре е свършена работата. Според метода на движение техниката се разделя на следните видове – прикачен, полу ремарке, самоходно. Прикачните машини нямат собствено задвижване, преносът на маса се извършва през работния орган. По време на работа на полуремаркето неговата маса се прехвърля върху уплътнената основа поради въртенето на барабана и използването на трактор. Самоходният пътен валяк има собствен двигател и скоростна кутия. Именно тези машини съставляват основния парк пътни превозни средства в Русия. Те могат да имат различен брой ролки, оси и са оборудвани с работещи устройства.

Видове пътни валяци

Ролките са предназначени за уплътняване на пътната настилка и се използват при изграждането на коловози на различни площадки. Съвременното специално оборудване се различава по своя принцип на действие, външен вид и други параметри. Според тези критерии ролките се класифицират в различни класове. Високата производителност по време на пътно-строителните работи, както и доброто качество на настилката могат да бъдат осигурени със специално оборудване, произведено от SDLG и LLC Road Machines Factory. Можете да закупите модели от тези производители. Ако е необходимо, специалистите на компанията ще ви помогнат да изберете правилното оборудване. При избора на пътно-строителна машина за уплътняване на асфалт, асфалтобетон или почва е важно да се вземат предвид характеристиките на оборудването и неговите конструктивни характеристики. Това ще ви позволи да изберете правилния валяк за вашето конкретно приложение.

Класификация и характеристика

По вида на въздействието върху материала пътните ролки се разделят на – статистически, вибриращ. Уплътняването на повърхността от статични машини става под действието на гравитацията, което прави възможно постигането на гладка мрежа. Видове пътни валяци. Вибрационният уплътнител на почвата уплътнява основата поради собственото си тегло и вибрационни вибрации, които възникват по време на движението на ролките. Тази техника е незаменима за уплътняване на автомобилни и летищни покрития, както на долните, така и на горните им слоеве. Ако е необходимо, агрегатите могат да бъдат оборудвани с булдозер, а също може да се използва ролка с превръзка. В сравнение със статичните версии, вибрационната технология се характеризира с по-висока производителност и ефективност при работа с почвата.

Видове работещи устройства

Малката ролка се използва за закърпване и асфалтиране на малки площи. Устройствата тежат до 4 тона и се използват за асфалтиране на паркинги, велосипедни и пешеходни пътеки, спортни и детски площадки. Тежки ролки – от тази група имат маса над 4 тона и най-често се използват при текущи и основни ремонти на пътища. Те показват най-голяма ефективност, когато има специални изисквания към запечатаната повърхност в комбинация със значително количество извършена работа. Гладък барабан, камера, решетка, ламеларен, оребрени, пневматични. Има техника, оборудвана с няколко вида сменяеми работни устройства едновременно – комбиниран валяк. Може да работи върху различни видове повърхности и да се адаптира към специфичните характеристики на почвата, която трябва да се уплътни.