видови колела

Колела с характер

Човекът е изобретил колелото от незапомнени времена. Учените твърдят, че това изобретение датира от петото хилядолетие пр. Н. Е. Но не можем да знаем със сигурност и следователно всички предположения ще се спънат при други възможни варианти. Видови колела. И като цяло, ако смятате, че колелото е измислено изцяло и неотменимо, тогава дълбоко се лъжете. Защото неговото изобретение все още продължава. Всеки ден дизайнерите измислят нови модели. А учените разработват нови сплави. И ако моторист от XXI век говори за колело, той има предвид задвижване на автомобил. От което зависи много, а понякога дори и всичко. Основната характеристика на колелото на съвременен автомобил, способен да развие такава скорост, за която човек можеше само да мечтае преди няколко десетилетия, е, разбира се, силата. Ето защо днес дизайнерите работят главно върху подобряване на показателите за якост на джантите.

Видови колела

Всъщност модерният автомобилен джант е способен да издържа на огромни товари, което предимно повишава безопасността при шофиране на автомобил. Втората определяща характеристика на джантата е нейната маса. Видови колела. Ако вземем предвид факта, че дисковете са пряко свързани с неподвижни маси, то именно те влияят върху динамиката и управляемостта на автомобила, както и плавността на неговото движение. Малко хора знаят, че ако колелата на автомобил тежат по-малко с някакъв на пръв поглед незначителен килограм, това ще позволи транспортирането на около 50-60 кг повече товари върху автомобила и това по никакъв начин няма да повлияе на скоростта на движение. А това от своя страна намалява инерционния момент, има положителен ефект както върху ускорението, така и при спирането, повишава издръжливостта на частите на трансмисията и намалява разхода на гориво.

Закупуването на нови дискове

Производителите на автомобилни компоненти вече могат да предложат на потребителя следните групи джанти щамповани, отлити, ковани, комбинирани или композитни. Веднага трябва да се отбележи, че последният тип дискове е изключително скъп, тъй като, уви, те все още не са получили широко разпространение. Но всички останали видове колела са много популярни. И така, нека започнем с преглед на щамповането, които имат право да бъдат наречени най-често срещаните поради своя бюджет и непретенциозност. Такива дискове са практически неразрушими за разлика от други видове колела, парчета желязо при удар само се огъват, а не се цепят. Следователно те са много лесни за възстановяване и използване по-нататък. В същото време те са доста евтини, защото дори ако ръждата ги изяжда с апетит, закупуването на нови дискове няма да остави семейството ви на зърна.