включване на запалването

Диагностични системи

В тази статия ще разгледаме някои от нюансите, свързани с включването на запалването на двигателя. На първо място, внимателно разгледайте таблото и също така проверете работата на индикаторите на него. Включване на запалването. На съвременните автомобили панелът често съдържа индикатори на различни диагностични системи, докато продавачите или не знаят. Или умишлено дезинформират купувачите за целта на едно или друго осветяване на светлина. Като се има предвид, че всичко това може да служи като сигнал за неизправност на ламбда сонда, горивна помпа с високо налягане, спирачна система или някакво друго скъпо, буквално и преносно, гизмо. Включете само запалването, без да стартирате двигателя. На таблото ще светнат много червени светлини и в същото време трябва да свети следното светлина за аварийно налягане на маслото ако налягането на маслото падне под 0,3 kg / cm2, светлина за отсъствие на заредено акумулатор.

Включване на запалването

Светлина за ръчна спирачка и накрая, светлина върху светещата верига за дизелови двигатели. Последният ще изгасне след няколко секунди, в зависимост от температурата на двигателя, след още 3 секунди ще чуете леко щракване на релето под капака – това сигнализира, че напрежението на светене на свещите е намаляло. Включване на запалването. Сега стартирайте двигателя. Всички червени светлини трябва незабавно да изгаснат с изключение на индикатора за ръчна спирачка не забравяйте да го проверите също – освободете го, след това натиснете отново и вижте как светлината ще реагира на вашите действия. Изчакайте още десет секунди, изключете двигателя и включете запалването без да стартирате двигателя. Ако двигателят е в добро състояние, светлината за аварийно налягане на маслото няма да свети.

Износването на двигателя

Тъй като в маслената система има високо налягане на маслото и тя бавно ще намалява поради изтичане на масло през различните хлабини на лагерите на коляновия вал. От това тези пропуски са по-малки, т.е. колкото по-малко е износването на двигателя, толкова по-късно светва предупредителната лампа за налягането на маслото. При добър двигател времето за спадане на налягането на маслото е не повече от 5 секунди. Ако светлината светне точно там, двигателят е износен.