глоба за водачи на автомобили

Глоба за водачи на автомобили

Нека да разгледаме днешната ситуация. Събирането на глоби е изключително ниско. Като цяло страната дори не достига 50 процента. Инспекторът издаде билет на червена светлина, шофьорът го хвърли в жабката и забрави за него. В редки случаи съдебният изпълнител се начислява с такава глоба. По правило само когато КАТ настоява за това. Но пътната полиция не винаги настоява. Според държавната инспекция на движението само за миналата година са издадени над 50 милиона глоби. И за да следите всички, просто нямате достатъчно очи. В резултат на това измина една година, глобата не беше платена, но протоколът за по-нататъшно движение към съдебните изпълнители не беше получен. Срокът е изтекъл, делото за неплащане не е образувано, бюджетът е останал без 100 лв. Службата за съдебни изпълнители е получила малко над 10 милиона дела през миналата година.

Глоба за водачи на автомобили

Ако шофьорът не е започнал да обжалва решението, тоест не е натоварил административния ресурс на КАТ, както и съдилищата, с ненужна работа, тогава той заслужава отстъпка. Ако през тези десет дни той не е платил глобата, то той има 30 дни, за да я плати изцяло. И след този период глобата автоматично се удвоява. Тази техника ще увеличи събирането на глоби. По-добре е да плащате по-бързо и по-малко. И най-вероятно мнозина ще се възползват от това. Тази инициатива се подкрепя дори от Главната дирекция по пътна безопасност. Оставаше малко да се направи. Вземете тази сметка и вижте какво ще стане. Този опит се използва широко в Европа. Например шофьор, който е нарушил правилата за движение, след като получи разписка в ръцете си, има възможност да плати само половината от глобата в рамките на 15 дни.

Нарушителя

Но обратно към София. Сега, ако съдебните изпълнители не са успели да съберат тази глоба, делото ще отиде в съда. И там на нарушителя ще бъде назначена или двойна глоба, за която също може да се наложи да се кандидатира, или арест за срок до 15 дни. За съжаление някои особено ревниви служители на Темида не навлизат в подробности. Човекът е забравил за глобата от 100 лв, не е получил призовка от съдебните изпълнители, тъй като всъщност не живее на мястото на регистрация и съдът му възлага арест за тази глоба. И такива ситуации не са фантазии. Според Тюменска област е станало модерно да се арестува човек за пет дни за неплащане на глоба от 100 лв. В този случай такава мярка като административен арест не съответства на тежестта на нарушението. Ще припомним, че за шофиране в нетрезво състояние и без книжка сме предвидили арест до 15 дни.