грижа за двигателя

Двигателно масло

Първото нещо, което трябва да се спомене, е моторното масло. Трябва редовно да проверявате състоянието му. Дори да доливате редовно, няма течове и нивото на маслото е ниско, това предполага, че трябва да помислите за ремонт на двигателя. Твърде тъмният цвят на маслото ще означава, че е време да се промие системата за смазване и да се замени самото масло. Грижа за двигателя. Смяната на маслото ще бъде само от полза. Трябва обаче да се има предвид, че след подмяна на двигателното масло потъмнява достатъчно бързо. Но въпреки това не бива да го сменяте веднъж седмично, когато загуби прозрачност. Загубата на прозрачност и промяната на цвета на моторното масло са свързани предимно със специални препарати, които са включени в неговия състав. Те измиват замърсяванията и въглеродните отлагания от частите на двигателя. Именно поради тези добавки двигателното масло потъмнява.

Грижа за двигателя

Има начин да проверите чистотата на маслото. Когато двигателят не работи, извадете пръчката за измерване на нивото на маслото, избършете го, потопете го отново в масло и го извадете. Ако маркировките за минимално и максимално ниво могат да се видят през масления слой, тогава маслото може да се използва. Ако маркировките не се виждат, тоест маслото е толкова мръсно, трябва да помислите за подмяна.
Често проблемите с двигателя са свързани с дефекти в части на запалителната система. Съветите тук ще бъдат следните: на всеки около 10 хиляди километра трябва да погледнете свещите, външния им вид. Може да се наложи да се коригира електродната междина в свещите или времето за запалване в разпределителя. Грижа за двигателя. Ако някой щепсел не работи, той трябва да бъде заменен с всеки друг, който е подходящ за двигателя, не е задължително точно същият като другите.

Техническото ръководство

Винаги поддържайте жиците сухи и гъвкави. Не позволявайте на изолацията им да се появят пукнатини или порязвания. За битови автомобили се препоръчват проводници от същия тип като тези, с които автомобилът е оборудван фабрично. Високоволтовите силиконови проводници са много по-трайни и освен това запазват своята гъвкавост дори при силни студове. Силиконовите проводници обаче имат по-високо електрическо съпротивление от конвенционалните проводници с полимерно покритие. Следователно, най-малката неизправност с такива проводници ще доведе до загуба на искрова енергия. А това от своя страна може да повлияе неблагоприятно на работата на двигателя, да причини неравномерната му работа. Поради факта, че у нас се разпространява бензин с ниско качество, горивните филтри трябва да се сменят по-често, отколкото е предписано в техническото ръководство за експлоатация.