грижа за свещите

Постоянно шофиране

За да прецените качеството на свещта, просто погледнете нейните електроди и термичния конус на изолатора. Ако конусът е покрит с черни и мокри маслени въглеродни отлагания, това показва, че щепселът е доста студен за този двигател. Възможно е също така да говорим за износване на цилиндрите и буталните пръстени на двигателя с вътрешно горене или високо ниво на масло в картера. Грижа за свещите. Обикновено сухите отлагания на черен въглерод се образуват в резултат на продължително празен ход на двигателя или при постоянно шофиране при ниски скорости и леко натоварване на автомобила. Ако конусът на изолатора е сух и чист, докато има почти бял цвят, понякога със следи от топене. Това означава, че свещта е твърде гореща за двигателя или запалването е настроено твърде рано.

Грижа за свещите

За нормален цвят на изолатора на работеща свещ се счита диапазонът от светло сиво до светло кафяво. В същото време въглеродните отлагания отсъстват. Грижа за свещите. Срокът на експлоатация на свещите по правило съответства на 30-35 хиляди км пробег на превозното средство. Добрата работа на щепселите изисква редовно почистване и регулиране на пролуката между електродите. При интензивна работа на машината тези операции трябва да се извършват на всеки 10 хиляди км. Ако годишният пробег на автомобила не надвишава определения стандарт 10-15 хиляди км, по-добре е да почиствате свещите два пъти годишно – преди началото на летния и зимния сезон на експлоатация. Не се препоръчва използването на остри метални предмети като отвертка или шило за почистване на свещите, тъй като те могат лесно да повредят или надраскат изолатора.

Грижа за свещите

Върху надраскания конус на изолатора образуването на въглерод само се ускорява, въглеродните отлагания шунтират електродите и свещта спира да работи. Подходящ инструмент за почистване на свещи е фина стоманена телена четка. Но свещите се почистват най-добре химически. След това свещите се почистват с твърда коса или найлонова четка, измиват се с гореща вода и се изсушават. Тази работа трябва да се извършва на открито, тъй като парите на оцетната киселина се отделят от горещия разтвор. Разстоянието между електродите на свещта се регулира чрез огъване на страничния електрод, докато измервате нивото на пролуката. Трябва да използвате не плоска сонда, а цилиндрична сонда това е парче тел с подходящ диаметър. Ситуацията е, че в резултат на износване в страничния електрод се появява прорез, така че измерването с плоска сонда може да даде неправилен резултат.