двигателят е спрял

Определен брой

И така, в най-неподходящия момент например в час пик, преди светофар или някъде на крайградска магистрала двигателят на вашата вярна кола внезапно е спрял. Какво да правя? В тази статия ще се опитам да предложа няколко полезни съвета за излизане от ситуацията. Двигателят е спрял. Първата ситуация. Двигателят спря, когато навън валеше дъжд. Нека направим резервация веднага – дори не се опитвайте да стартирате двигателя със стартер, можете бързо да поставите батерията. Обикновено причината за внезапното спиране на двигателя по време на обилни валежи е вода, която е попаднала на устройствата и проводниците на запалителната система и по този начин е довела до ток на изтичане на високо напрежение. В този случай седнете в колата за определен брой минути и изчакайте. През това време влагата, попаднала върху проводниците и устройствата на запалителната система, вероятно се е изпарила. Сега спокойно стартирайте двигателя и стъпвайте на газта – пътуването продължава.

Двигателят е спрял

Причината за внезапното спиране на двигателя най-вероятно е проникването на влага върху устройствата на запалителните системи – запалителната бобина или разпределител. Последното предизвика тока на изтичане на високо напрежение. Двигателят е спрял. В такива случаи избършете останалата вода от проводниците за високо напрежение на системата за запалване и ги оставете да изсъхнат леко. След това продължете пътуването си спокойно. Очевидно се крие в препълването на поплавъчната камера на карбуратора с гориво, което е довело до залепването на игления клапан. Излезте от колата и вдигнете капака – миризмата на бензин или неговото буботене ще потвърди това предположение. За да отстраните неизправността, развийте запушалката на поплавъчната камера на карбуратора и източете бензина в контейнер, като внимавате да не попадне на повърхността на двигателя.

Коляновия вал

Всичко е свързано с образуването на парозатвор в горивната помпа или горивопровода, които се загряват на слънце. В резултат на това горивото кипи и получената парозащита пречи на подаването на гориво към карбуратора. В този случай охладете горивната помпа и тръбата за подаване на гориво към нея, като ги напръскате със студена вода или поставите мокър парцал. Внимавайте със стъклената чаша за утаяване ако е хипотермична, тя може да се пръсне. Веднага след като двигателят се охлади – карайте по пътя. Ситуация пета. Двигателят спря да работи поради ниска скорост на коляновия вал. Причината е запушена горивна струя на системата, отговорна за празен ход на карбуратора. За да отстраните неизправността, трябва да развиете струята от карбуратора, да я издухате със сгъстен въздух или да я изплакнете в бензин.