динамика на DAF

Динамика на DAF

По отношение на гореспоменатата система EAS, намаляването на нейните габаритни размери позволи допълнително пространство за увеличаване на обема на кабината или размера на търговските надстройки или платформи. Динамика на DAF. Масата на този елемент е намалена общо с 50 кг, като същевременно се запазват показателите за ефективност на проектирането. Безопасността на водача и пътника се осигурява от системата TINCAN, чиято основна задача е да се запази жилищното пространство, дори при значителни повреди в кабината. Според сегашните европейски стандарти тази цифра трябва да бъде най-малко 20 см, но холандските инженери са затегнали изискванията за своите продукти и са увеличили цифрата до 40 см. Това е постигнато благодарение на усъвършенствана схема за монтиране на кабината на специална скоба и панта. В случай на значителни повреди, първият предполага разрушаване, поради което кабината се придвижва обратно по шарнира, предотвратявайки неприемливи деформации.

Динамика на DAF

Най-значимият проект по отношение на иновациите е прототипът CF Electric на електрическия камион, построен в сътрудничество с VDL Groep, представен на обществеността. DAF CF беше избран за базова платформа, в резултат на което се получи трактор 4×2. Като основна електроцентрала се използва електродвигател с мощност 286 к.с., свързан към батерии с мощност 170 кВтч, което осигурява обхват на пътуване до 100 км. Динамика на DAF. При моделите 6×2 CF и XF FAN тази система може да бъде допълнена с подобрено окачване, което позволява спускане на рамката с 90 мм и повдигане с 185. Това осигурява допълнителна стабилност при шофиране по магистрали или увеличава клиренса при трудни пътни условия. Също така са разработени нови двойни подвижни оси, проектирани за статична товароносимост от 34 тона, докато теглото на самите мостове е намалено с 25 кг. Този ефект се постига благодарение на активното въвеждане на високоякостни сплави и подобряване на качеството на металообработката.

Разработен нов тандем

За офроуд модели и модификации, предназначени за експлоатация в трудни пътни условия. Е разработена нова тандем тандем талига, оборудвана с редуктори на главината HR1670T. Интервалът на смяна на маслото в който е увеличен до 3 години или 450 хиляди км. пробег. Струва си да се отбележи, че теглото на чугунената количка е намалено с 60 кг. Двигателите PACCAR, традиционни за DAF. Получиха подобрена група цилиндър-бутало. Както и горивно оборудване и елементи под налягане. За да се намалят вътрешните загуби, са въведени нова маслена помпа, хидравлична бустер помпа и помпа за охлаждаща система с възможност за регулиране на нейните характеристики. Въпреки общата тенденция към намаляване на работния обем. Разработчиците активно намаляват максималната скорост на блоковете. Максимална ефективност. Трансмисията е получила подобрени лагери с намален коефициент на съпротивление при търкаляне, а използването на масла с по-нисък вискозитет също допринася за увеличаване на плътността на мощността.