екстремно шофиране

Съвременния водач

Нивото на отговорност на съвременния водач е просто извън мащаба той е отговорен не само за себе си и за своето превозно средство. Но и за пътниците, както и за пешеходците и колегите шофьори. На пътя може да възникне извънредна ситуация по всяко време, защото човекът зад волана трябва да е готов на всичко. За подобряване на шофьорските умения са разработени множество курсове за противоаварийно или екстремно шофиране. Екстремно шофиране. И така, колко полезен може да бъде такъв продукт? Преди да започнем да разбираме как курсовете за противодействие при извънредни ситуации се различават от екстремните уроци по шофиране, нека се обърнем към статистиката на добрата дама. Малко хора знаят, че при стандартни условия на пътното движение шофьорите обикновено използват не повече от 30% от възможностите на автомобила си. Ако говорим за манекени, тогава тази цифра е още по-ниска – около 20%. Професионалистите могат да изцедят около 50% от потенциала му от колата си.

Екстремно шофиране

Само състезателите използват възможностите на автомобила си докрай и дори тогава това се случва изключително на специално подготвени писти. Започнахме да говорим за потенциала на автомобила по някаква причина. Факт е, че на пътя могат да възникнат ситуации, които ще изискват от нас максимална възвръщаемост не само на собствените ни сили, енергия, концентрация, реакция и способността да мислим трезво, когато снарядите избухват наоколо, но и пълно връщане от колата. Екстремно шофиране. Могат ли курсовете за спешно шофиране да ни помогнат с това? Шофьорите често бъркат тези две напълно различни понятия. Ако говорим за способността да управлявате автомобил в най-критичните ситуации, които могат да възникнат на обществени пътища, тогава това е шофиране в извънредна ситуация. Но екстремното шофиране може да се нарече квази спорт, когато шофьорът кара колата си, използвайки техниките на рали шофьорите.

Определения и енциклопедични значения

Така че екстремното шофиране по обществени пътища не може да става и дума. Но нека се абстрахираме от точни определения и енциклопедични значения. Веднага ще се съгласим, че ще възприемаме както противоаварийното, така и екстремното шофиране като специално обучение, насочено към подобряване на нивото на шофьорски умения, способността да реагираме в извънредни ситуации и да се научим да вземаме често единствените правилни решения.