закони за шофьорите

Закони за шофьорите

На 1 март влязоха в сила няколко разпоредби, които пряко засягат българските автомобилисти и шофьори на камиони, включително. Някои от тези закони ви позволяват да издишате малко, докато други, напротив, ви карат да се напрягате. Най-важните закони от март бяха. Закони за шофьорите. Шестмесечно отлагане на техническия преглед, нови правила за инсталиране на знаци, забрана за преминаване на камиони по околовръстен път. Освен това на собствениците на автомобили вече е забранено да мият автомобили в дворове, а глобите за отказ да се подчинят на изискванията на инспектора на КАТ са значително увеличени. Техническият преглед по нов начин се отлага за шест месеца. Което от своя страна ще доведе до истински колапс по пътищата поради факта, че общественият и товарен транспорт няма да могат да влизат по магистралите. В резултат на това просто няма да има кой да доставя пътници и стоки.

Закони за шофьорите

Самата проверка става по-сложна, списъкът с изисквания за автомобила е разширен и доведе до повече от осемдесет точки. Особено внимание се отделя на спирачната система те ще проверят дали има пукнатини в тръбопровода, дали спирачната течност тече, дали ръчната спирачка работи правилно. Трябва да се провери дали воланът се върти достатъчно плавно, дали има пукнатини в предното стъкло. В допълнение към основните, към камионите се налагат допълнителни изисквания. Камионите трябва да имат тахограф и клинове на колелата, оразмерени в съответствие с диаметъра на колелото. Също така камионите трябва да имат вериги за сняг ако няма зимни гуми. Камионите не трябва да имат пукнатини в страни или дефекти в крепежните елементи.

Способни

Петнадесет региона на Българската федерация не са адекватно снабдени с елементи за поддръжка. Способни да провеждат диагностика съгласно реформираната система. Ингушетия е само 25% снабдена с такива пунктове, Забайкалия 31%, дори Москва има само 50% от обектите за технически преглед, въз основа на наличните обеми на автомобилния парк в регионите. Област и редица други региони са сред незащитените обекти. Операторите напускат пазара, без да искат да работят по старите тарифи, които не осигуряват печалба на бизнеса им. Липсата на оператори ще доведе до невъзможност за получаване на диагностика и политика на OSAGO.