запазваме колата за зимата

Покриване на седалките и волана

Не е тайна, че зимата носи не най-приятните изненади на автомобила и много собственици на автомобили, които не искат да въртят волана на своя собствена опасност и риск. Просто отказват да използват колата си за сезон. Въпреки това, след като са изтъркали автомобилите си, те често се сблъскват с нови и също много неприятни проблеми. Запазваме колата за зимата. И така, какво трябва да се направи, за да се избегнат ненужни неизправности и повреди в колата през дългите месеци на зимно паркиране? Разбира се, можете да получите ръководство за шофьори, което предоставя широк списък от дейности. За които се предполага, че са необходими, преди да поставите колата за дългосрочно съхранение. Това включва покриване на седалките и волана със специални капаци, както и източване на масло от различни агрегати. И увиване на едни и същи универсални фуги с намаслена хартия и т.н.

Запазваме колата за зимата

Първо, първо измийте и подсушете колата отвън и отдолу, а също и почистете интериора. Не забравяйте да почистите всички открити места на корозия, да ги третирате с Антикорозия и боя. Намажете болтовете и гайките в долната част на машината с грес, за да предотвратите корозия. По-добре е да третирате тялото с восъчен консервант или Автоконсервант. Запазваме колата за зимата. Избършете хромираните части с тампон, напоен с вретено или друго течно минерално масло. Автомобилът трябва да бъде повдигнат на стойки, за да се освободят гумите, пружините и пружините на окачването. Изпуснете част от въздуха от гумите, като намалите налягането в тях до 0,5-0,7 kgf / cm2. При двигателя задвижващият ремък на вентилатора трябва да се разхлаби чрез източване на водата от охладителната система ако използвате антифриз като антифриз, не е необходимо да източвате.

Бутални пръстени

Това ще предпази вътрешните части на двигателя от корозия, тъй като няма да позволи на въздушните потоци да пренасят корозивни газове от ауспуха в двигателя. Не е необходимо да пълните бутилките с масло, тъй като работната повърхност на цилиндрите, която е полирана с бутални пръстени, е напълно устойчива на корозия и практически не ръждясва. Не натискайте ръчната спирачка – през зимата спирачните накладки ще залепнат за барабаните, а през пролетта ще трябва да ги свалите и почистите много трудоемка задача.