зимна експлоатация

Зимна експлоатация

Да, разбира се. Опитът показва, че машината в северната версия не е модернизиран или преоборудван стандартен модел, а напълно независима разработка за работа в студени региони. Техниката трябва да издържа не само на студове за минус 50 градуса. Работният обхват на машините е голям, тъй като същата машина трябва да работи през лятото при 40-градусова жега, често в рязко континентален климат. Тоест операторът, работните системи на машините и нейните агрегати трябва да бъдат защитени от замръзване и изтощаваща топлина. Зимна експлоатация. Стандартните и северните спецификации „-30“ и 50 са преди всичко специални марки стомани. Имайте предвид, че стоманата и каучукът имат различни коефициенти на термично разширение и можете да видите, че при 20-градусово спадане на дневната температура ставите започват да се мокрят, ако не е избрана спецификацията. При неправилен подбор на тези материали.

Зимна експлоатация

Специално внимание към двигателя. При студено време е необходимо предварително загряване както за двигателя, така и за задвижването, за да стартира двигателя и да започне работа. Също така са необходими извънгабаритни стартери и генератори, мощни батерии за захранване на повече потребители от стандартната спецификация. Зимна експлоатация. Като правило това е ефективна система за предварително нагряване, както на самата кабина, така и на силовите агрегати на машината, плюс допълнително осветление. на север, през зимата, дневната светлина продължава само 4-5 часа.

Горива

Преминаване към препоръчани горива и смазки, плюс охлаждаща течност. Съответствие с препоръките за предварително загряване на колата на студено. След стартиране на главния двигател избягвайте максимално натоварване, освен ако хидравличната система не е топло. Има ли известна статистика. Увеличава ли се броят на неизправностите на оборудването през зимата. Ако да, каква е причината. През зимния период могат да възникнат повреди на оборудването. Това се улеснява от голям брой фактори, свързани както с екстремните температури. Така и с неправилната подготовка на строителните машини за започване на експлоатация през зимата, както и с готовността на самите оператори. На машини. И в края на краищата, в техниката, предназначена да работи в най-студеното време на годината. Е осигурено всичко, както вискозитетът на използваното масло, така и факторът на времето за неговото загряване преди започване на работа.