избор на гуми за камиони

Видове гуми за камиони

Средният ресурс е 1 – 2 хиляди мили в час. Пневматичните гуми могат да бъдат камерни или безкамерни, радиални или диагонални. За товарачите последният тип е по-предпочитан, тъй като здравината на страничната стена е критична тук. А по диагонала слоевете на кордата се пресичат, осигурявайки допълнителна устойчивост срещу механични повреди. Основният недостатък на пневматичните гуми е рискът от пробиване. Ако това се случи, докато тежък товар се повдига високо, автомобилът може да загуби равновесие и да се преобърне. Твърдо (твърдо, напълнено, плътна гума, гузматично, супереластично) В структурно отношение те са „трислойна торта“. Отвън има еластичен водоустойчив протектор. Избор на гуми за камиони. Вътрешният слой от същия материал е подсилен със стоманена корда. Между тях има междинен слой, чиято цел е отстраняване на топлината и абсорбиране на удари. Вулкалан или други подобни материали се използват за направата на гуми. По здравина той е близък до пластмасата, а по еластичност – до каучука.

Избор на гуми за камиони

Надеждността и поддръжката на камионите са сред основните фактори, влияещи върху неговата рентабилност. Те зависят от ефективността на отделните възли и механизми, сред които гумите играят важна роля. Тъй като изпитват значителни натоварвания. Гумите осигуряват сцепление на товарача с пътя, поглъщат удари и удари, които възникват при шофиране. Правилният им избор влияе върху способността за бягане и специфичния разход на гориво. Освен това маневреността на оборудването зависи от размера на гумите – колкото по-малки са те, толкова по-добре се чувства товарачът в тясна зона. И, разбира се, колкото по-лоша е пътната настилка, толкова по-добра трябва да бъде гумата. В противен случай няма да работи дълго време. Всички гуми за камион са разделени на три вида. Пневматичен по дизайн те са същите като автомобилите. По цена – най-евтината. Основното предимство на пневматичните гуми е, че те поглъщат ударните натоварвания по-добре от другите.

Плътните гуми са изключително издръжливи

Особено изгодно е използването им в металообработващата индустрия, складовете за химикали, строителните площадки и други места, които поради различни причини са опасни за пневматичните гуми. Относителен недостатък може да се счита за голямо мъртво тегло – плътната гума е 4 – 5 пъти по-тежка от пневматичната. В производството често се смята, че мотокар с твърди гуми може да бъде натоварен над нормата, тъй като гумите са много издръжливи. Това е опасна заблуда. Превишаването на границата може да доведе не само до повреда на гумата, но и до повреда на важни компоненти на оборудването. Най-рядко срещаните, доста скъпи, направени според експерти, използвайки остарели технологии. Избор на гуми за камиони. Протекторът е фиксиран върху стоманена лента, с помощта на която гумата е монтирана на специален диск. Тези гуми имат тънък слой от естествен каучук, който действа като амортисьор. Предлагат се с различни протектори, включително гладки, и поради това могат да се характеризират с различни показатели на сцепление, флотация и устойчивост на абразия.

Пневматични гуми

Плътните и пневматичните гуми имат предимство пред бандажните гуми и с това, че са взаимозаменяеми. Тъй като са поставени на стандартни дискове. Модел на протектора върху гумите. Ако протекторът е направен без централен жлеб, тогава гумата има по-висока износоустойчивост. Страничните жлебове осигуряват добро сцепление. Чертежът тип блок комбинира предимствата на първите две опции. Коя е най-добрата гума за камион, радиална или пристрастна? Отговорът на въпроса зависи от условията на работа. Когато се работи по труден терен, диагоналът е по-добър. Те са по-евтини и имат по-здрави странични стени. Това означава, че тези гуми ще издържат по-дълго след различни удари, малки порязвания, задвижвания близо до бордюра и т.н. Поправянето им също е по-лесно. Радиалите имат по-голяма контактна площ с пътя, отколкото диагоналните, тъй като са по-меки. Те работят добре на асфалт, където камиона често се движи с относително високи скорости.