избор на масло за камиони

Избор на масло за камиони

Не забравяйте ключовото правило по-скъпото не е по-добро. Всеки двигател трябва да избере само препоръчаната марка масло. По-важно е класификацията на вискозитета SAE, която включва шест зимни и пет летни степени. Избор на масло за камиони. Съществува мнение, че с напредването на износването е препоръчително да се премине към смазки. Съдържащи специализирани компоненти, които предотвратяват износването. Трябва да се отбележи, че ефективността на много от тях, особено предвид много по-високите разходи, е под въпрос. Освен това те, въпреки уверенията в рекламата. Не са в състояние да компенсират износването на работните повърхности. Следователно. Ако дългият експлоатационен живот е особено важен, трябва да се използват специални масла от самото начало на експлоатацията. Като предварително се оцени икономическият ефект от такова предприятие.

Избор на масло за камиони

Въпреки факта, че типичният двигател за тежък камион изисква 25 до 40 литра масло, по-добре е да купувате смазки в кутии, а не в насипни барабани. Това важи особено за случаите с наличие на различни добавки в маслото. Избор на масло за камиони. В първия случай собственикът или служителят в сервиза има възможност да изравнява консистенцията си чрез разклащане, предотвратявайки изливането на прекалено концентрирано вещество от дъното или леки фракции от горната част на цевта. Не забравяйте, че високите нива на добавки имат изключително отрицателен ефект върху свойствата на смазочните материали, причинявайки полимеризация и рязко повишаване на вискозитета, което е посветено на много изследователски работи. Има заблуди относно качеството на маслото, излято в двигателя директно върху конвейера. В един случай е общоприето, че е препоръчително да замените такава смазка веднага, тъй като тя е с изключително ниско качество. В друга, заводът използва най-ефективното и висококачествено масло.

Части в периода

Което е препоръчително да се използва в бъдеще. И двете мнения са погрешни първото изливане наистина се различава по своите реологични свойства, тъй като има намален вискозитет, допринасящ за натрупването на триещи се части в периода преди първата поддръжка, поради което не е препоръчително да се използва в бъдещето. Препоръките на производителя са разработени, като се вземе предвид стриктното спазване на условията на работа на двигателя, поради което дори при малки отклонения от препоръките замяната трябва да се извършва по-често. Не е необходимо да разчитате на маркетингови обещания под формата на удължен интервал между замените – това може да служи като обективна причина за премахване на автомобила от гаранцията, а също така да се прояви под формата на интензивно износване, ако това изискване е многократно нарушено.