извънредните ситуации

Извънредните ситуации

Около 30 хиляди души умират при пътни инциденти всяка година по пътищата на страната. Според лекарите много смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати, ако линейка е пристигнала на мястото на инцидента в рамките на един час. Това време за реакция се нарича златен час. Често жертвите умират от загуба на кръв или болезнен шок. Навременното пристигане на лекарите би спасило живота на мнозина. Информация за произшествието обаче често се получава от полицията, Министерството на извънредните ситуации или линейка след дълго време. Например инцидент се е случил късно през нощта и дори на път, по който рядко някой кара. Жертви в безсъзнание. Кой ще докладва за инцидента? Само случаен свидетел, ако някой е наблизо.

Извънредните ситуации

Настъпи инцидент, специален блок, инсталиран в колата, заглушава звука на радиото и изпраща сигнал за инцидента заедно с координатите на мястото. Той също така предоставя възможност на диспечера да комуникира с пострадалото превозно средство чрез гласов канал. Всяка кола ще има блок оборудване със SIM карта. Ако няма отговор от шофьора, на място се изпращат Министерството на извънредните ситуации, линейка и полиция. Ако успеете да преминете, тогава обстоятелствата на инцидента се изясняват. Колко жертви, дали са в състояние да излязат от колата, дали е необходима линейка или пристигането на Министерството на извънредните ситуации. И въз основа на получената информация на място се изпращат само онези услуги, от които се нуждаят жертвите.

Базовата станция

Както знаем, клетъчната комуникация в Русия не работи постоянно навсякъде. Ако базовата станция е претоварена, е невъзможно да се достигне до абоната. Но сигналът, предаван от устройството ERA GLONASS, ще има най-висок приоритет на предаване. Това не е неоснователно твърдение. Факт е, че съответните устройства вече са тествани в пилотни регион като София. По време на тестовете не са били бити машини под наем, провеждани са тестове на стенд. Те често са много по-сериозни от истински инцидент. Във всички случаи устройството оцелява и подава сигнал своевременно. Игор Хереш каза пред RG, че след тестовете устройството остава без никакви механични повреди.

Контролните точки

Сега по-голямата част от автомобилните производители очакват изискването да оборудват всяка кола с такова оборудване в България. Но някои започнаха да подготвят производството си за тази иновация и вече сключват договори за доставка на подходящо оборудване. Сателитното съзвездие е разгърнато в космоса, въпросът остава с оборудването на контролните точки. Все още не е ясно кой ще ги създаде. Предполага се, че министерството на извънредните ситуации. В ъглите на мечи кожи на нашата родина те могат да бъдат инсталирани в полицейски участъци или в бази на линейки.