какво е колапс

Центъра на машината

Независимо дали подменяте амортисьори, пружини, лагери или гума с нови, е необходимо да направите разклонение. В противен случай това може да доведе до лошо управление и бързо износване на гумата. Различните опции за настройка могат драстично да променят поведението на автомобила при шофиране по пътя. Нека разберем самата концепция за срив на сходството. Какво е колапс. Camber е ъгълът на наклона на колелата спрямо пътя. Ако горната част на колелото е наклонена към центъра на машината, тогава наклонът се счита за отрицателен, в противен случай, когато е от центъра, е положителен. Предимството на отрицателния наклон е, че колелото ще има по-добър контакт с повърхността на пътя. Ако се нуждаете от по-добро сцепление в ущърб на издръжливостта на гумата, трябва да настроите 1,5-2 градуса отпред и 1,5 градуса отзад поради факта, че предната ос е по-натоварена.

Какво е колапс

Колелото се нарича ъгъл на надлъжния наклон на оста на въртене на колелото хоризонталното положение на колелата в арките. Какво е колапс. Малко увеличеното колело играе положителна роля. Автомобилът реагира с порядък по-добре на промените в положението на волана и е по-добре контролиран, особено при високи скорости. Ако колелото се увеличи твърде много, воланът ще стане тежък. И в случай, когато колелото е катастрофално огромно, към външното колело в ъглите ще бъде добавен отрицателен наклон. Ако искате да експериментирате и да не прекалявате, препоръчително е да направите колело +1 или +2 градуса спрямо стандарта.И накрая, сближаване. Говорим за общия пръст сумата от ъглите между надлъжната ос на машината и равнината, която преминава през центъра на дясното и лявото колело.

Предимството на отрицателния пръст

Първо за предните колела. Положителният пръст е стабилността при високи скорости, а недостатъкът е увеличеното недозавиване. Предимството на отрицателния пръст е подобрената реакция на колелата към движението на волана, а недостатъкът е бързото износване на гумата, прехвърлянето на пътните неравности към волана или просто биенето. Що се отнася до задните колела, ситуацията е почти същата. Ако направите отрицателен пръст на крака, тогава колата ще е склонна към плъзгане. Най-добрият начин е да карате колата с нулеви пръсти на двете оси.