какво е ричтрак

Товаро-разтоварни операции с контейнери

Самият ричтрак е един вид товарач, чиято основна цел е да извършва товаро-разтоварни операции с контейнери. В същото време някои модели са способни да работят с контейнери с общо тегло до 40 т. Името на товарача на ричтрак идва от английския ричстакер. По правило ричтрак работят със средни и малки контейнери и обикновено се занимават с товарене на празни или пълни контейнери. Понякога и в индустриална среда, което не е изненадващо, тъй като всяка година пристанищата обработват обем товари, еквивалентен на около 500 милиона контейнера. Понастоящем има два вида разработени ричтракери. Някои работят с празни контейнери, а вторите с заредени. Характеристика на много ричтракери е възможността да се осигури достъп при товарене на контейнери във влак до два коловози от едната страна, а ричтракерите с удължено междуосие могат да зареждат контейнери на баржа директно от кея. Има и мулти-стекери, които са оборудвани със специални разпръсквачи, което прави възможно разширяването на тяхната функционалност при работа в терминали. Какво е ричтрак.

Какво е ричтрак

Основните характеристики, които характеризират ричтрака, са товароносимост, брой нива на контейнери. Междуосие и работно тегло. Помислете за конкретен пример – ричтрак Komatsu FD280-2C. Както всички ричтракери Komatsu FD280-2С е предназначен за разтоварни и товарни операции с контейнери, а товароносимостта му е 24,5 тона. Сърцето на тази машина е 6-цилиндровият дизелов двигател Komatsu S6D125. В допълнение, този товарач е оборудван с автоматична скоростна кутия и максималната скорост, разработена от тази машина, е 6,5 км / ч. Размерите му са еднакви по височина и ширина – 3500 mm, дължината без вилиците е 6920 mm, а работното тяло може да се повдигне на височина до 3000 mm, при скорост 220 mm / s с празен контейнер. Външният радиус, необходим за завъртане на тази машина, е 6550 мм и операторът управлява машината, докато е седнал. Като основно работно тяло се използва грайфер, чиято дължина е 2420 мм. Както виждаме, този ричтрак е напълно способен да изпълнява възложените му задачи с максимална ефективност.

Основни характеристики

Устройствата за подреждане са широко използвани в терминали и пристанища за товарене и разтоварване на контейнери. Те са проектирани по такъв начин, че този вид работа да се извършва възможно най-бързо. Преди появата на ричтракера, портални кранове и мотокари са били използвани за работа с контейнери. Но поради техните конструктивни характеристики, както и увеличаване на потока на контейнерите, гореспоменатите машини не са могли да се справят ефективно с необходимата работа. Появата на ричтрак значително ускори процеса на работа с контейнери. Тъй като повечето от стоките в съвременния свят се транспортират в контейнери, можем спокойно да кажем популярността на ричтракера. Кабината е разположена отпред, а грайферът е прикрепен отстрани с помощта на две стрелки. Така се използва за работа с контейнери, поставени на железопътни платформи и специални ремаркета за контейнери, докато товаренето и разтоварването се извършва отстрани.