как да преодолея страха

Мъдростта на шофирането

Много потенциални шофьори изпитват чувство на страх от колата. Всяко пътуване им се струва опасно събитие, почти на ръба на живота и смъртта. Разбира се, в такова психологическо състояние е много трудно да се овладее мъдростта на шофирането. Как да преодолея страха. Изразеният невропсихичен стрес на водача се дължи до голяма степен на осъзнаването. Че самата кола е средство за повишена опасност. Следователно водачът постоянно изпитва чувство на висока отговорност за живота на пътниците. Безопасността на товара, автомобила, както и за собствената си безопасност. В същото време често преобладават негативните емоции страх. Безпокойство, съмнение, постоянно очакване на извънредни ситуации и несигурност относно техния успешен резултат. Подобни чувства изпитва всеки шофьор, но опитен шофьор, който има висока устойчивост на нервни претоварвания на шофьор, ще има много по-малко нервно напрежение, отколкото емоционално нестабилен начинаещ.

Как да преодолея страха

Прекомерното или продължително нервно напрежение води до нарушаване на процеси като възприятие, внимание, мислене, памет. Как да преодолея страха. На първия етап от овладяването на шофьорски умения най-големият всъщност основният психологически проблем е, че ученикът на автошколата е постоянно, от първия ден на обучение до последния ден – деня на полагане на изпита в КАТ – е в състояние на стрес. Това се дължи на редица причини. Получаването на свидетелство за управление на превозно средство е много важно за повишаване на жизнения стандарт изкачване на кариерната стълбица, повишаване на социалния статус, улесняване на решаването на ежедневни проблеми – в резултат , самата мисъл, че завършването на автошкола, получаването на свидетелство и няма да е възможно да се научите да шофирате по някаква причина.

Социална незрялост

Всеки от учениците многократно е виждал на пътя по телевизията, вестниците, плакатите последиците от инцидент, вкл. тежък, с човешки жертви. Осъзнаването, че той самият може да стане участник, жертва и още по-ужасно – виновникът за инцидент сам по себе си е най-силният стрес. Ситуацията се влошава в онези случаи, когато поради своята социална незрялост човек не може напълно да осъзнае и да приеме тежестта на отговорността за своите действия. Много автошколи нямат достатъчно средства за надграждане на материалната база, спестяват от симулатори и автомобили. Учениците се качват зад волана на автомобил и излизат на пътя без обучение на симулатор, в стари коли – в резултат от първите практически уроци зад волана на автомобил те трябва да решат няколко трудни проблема наведнъж, решение, за което те нямат опит.