Стъпка към спестяване

Според американския автомобилен експерт спазването на 10-те му съвета може да спести половината от съдържанието на резервоара за газ. Да, прилагането на всеки от съветите поотделно няма да даде осезаем резултат, така че трябва да подходите към спестяванията по изчерпателен начин. Като прилагате всичките 10 едновременно. Как да спестите бензин. Ако все пак решите да направите първата стъпка към спестяване, трябва да започнете с проверка на въздушния филтър на автомобила. Мръсният филтър влияе негативно на работата на двигателя, намалява всмукването на въздух в него. Което от своя страна води до по-голям разход на гориво. Какво струва проверката и подмяната на филтър? въпрос на 2 минути. Извадете го и го вдигнете към покривния прозорец, ако светлината не минава, тогава филтърът трябва да бъде заменен.

Как да спестите бензин

Между другото, желателно е да се използват леки моторни масла с нисък вискозитет на базата на полусинтетика или синтетика. Как да спестите бензин. Тези масла, в сравнение с минералните масла, които имат по-висок вискозитет, спестяват гориво до 6%. Вторият често срещан фактор, влияещ върху разхода на гориво, е налягането в гумите. Меките гуми означават по-голям разход на гориво. Шофьорите често пренебрегват този фактор. Проверете налягането върху студените гуми, тъй като те се нагряват по време на шофиране и налягането се увеличава. Можете да опитате да увеличите налягането в гумите с 0,3 бара над нормата, това, разбира се, ще намали налягането, но леко ще увеличи ударните натоварвания върху окачването и тялото. Опитайте се да шофирате по-бавно, има поговорка Колкото по-безшумен отиваш, толкова по-далеч ще бъдеш не е за нищо, в нашия случай има пряк ефект върху разхода на гориво.

Положителния фактор

Опитайте се да карате с по-ниска скорост в продължение на няколко дни, като не превишавате определена маркировка на скоростомера, в началото може да се почувствате като костенурка, но заедно с това усещане ще се обаждате на бензиностанция по-рядко. Карайте, така нареченият локомотив, шофирайки с постоянна скорост, намалява натоварването на възлите на автомобила, което означава, че намалява и разхода на гориво. По време на голямо задръстване на автомобили на пътя, трябва да започнете рязко, след това да спрете рязко, а камионите в дясната лента се движат с постоянна скорост, опитайте се да ги следвате, това ще намали разхода на газ. В допълнение към положителния фактор – икономия на гориво, има и отрицателен – камионите имат повече отработени газове от автомобилите, което ще се отрази негативно на здравето ви, ако ги следвате.