китайски челен товарач

Колесни товарачи от китайски производители

Китайските мотокари печелят глобално лидерство. Някои собственици разграничават тези товарачи като непретенциозни и стабилни в експлоатация и в същото време евтини. Някои говорят за лоша надеждност, трудности при ремонта и намирането на резервни части. Челните товарачи, произведени в Китай, са представени на българският пазар от голям брой модели. Те заемат второто място по обем на доставките сред пътната специална техника. Челните товарачи са многофункционални и универсални, оборудвани с различни подвижни елементи като вилици, кофи и много други устройства. Този тип специално оборудване е алтернатива на хидравличния багер, но има много предимства пред него. Предният товарач е по-мобилен и маневрен от багера , но струва много по-малко. В същото време съотношението на товароносимостта към неговата маса е почти два пъти по-голямо. Моделите с единични кофи са направени на базата на шаси със задвижване на всички колела. Всички колела на такова оборудване са водещи, теглото на превозното средство и товара работят за тягови усилия. Китайски челен товарач.

Китайски челен товарач

Двигателят в тези машини обикновено е разположен в задната част на конструкцията, като по този начин осигурява противотежест. В китайските мотокари по-често се среща дизелов двигател, който има голям коефициент на въртящ момент. В допълнение, тази техника се характеризира с икономичен разход на гориво, който се доставя от електронна система за впръскване. Емисиите на отработени газове по време на работа на мотокара отговарят на международните стандарти и екологичните изисквания. Челните товарачи имат свои собствени характеристики, които ги отличават от багерите. Първият е размерът. Те са много по-компактни и съответно по-мобилни. Но в същото време те са в състояние да вдигат товари с голяма маса. На второ място, са създадени различни видове кофи за товарачи, предназначени за определени видове товари. Стандартна кофа без зъби се използва за транспортиране на пясък , чакъл и друга почва . Възможно е допълнително да се закрепи двустранен ръб от плътна стомана. За изравняване на земята или улавяне на насипни материали е необходима челюстна кофа.

Характеристики на китайските мотокари

Освен това натоварването от трансмисията, задната ос и кабината пада върху задната рама, а товарът от работното оборудване – върху предната. Всеки ден Китай заема все по-значима позиция на световния пазар. Към 2015 г. той вече е надминал Америка по износ. Днес тя заема 3-то място по продажба на специално оборудване, на второ място след ЕС и САЩ. Значително разпространение и евтина цена са намерени за китайски потребителски мотокари във всяка държава. Китай измести широко разпространените германски и японски марки, превземайки значителна част от пазара. Но ако някога оборудването от Китай е било синоним на „еднократна“, днес качеството на специалното оборудване е нараснало значително. Китайски челен товарач. Цялото оборудване подлежи на проверка за съответствие с международните стандарти ISO. Бизнесът трябва да получи акредитация за европейско качество (CE) и двигателите трябва да бъдат одобрени от EPA. Развива се и сътрудничеството с други държави.

Основните предимства на китайското специално оборудване

Китайските мотокари са оборудвани с японски и немски двигатели, френска електроника. Ръководството на фабриките не пести от инженери, като кани европейски специалисти да работят. Сътрудничество с европейски доставчици, голям асортимент, достъпна цена. Основното предимство на китайските мотокари е тяхната цена. Разходите за материали, труд, електроенергия в Китай са много по-евтини, отколкото във всяка друга страна по света. Няма смисъл да се конкурираме с азиатските страни в това отношение. Днес много световни компании прехвърлят своята индустрия в КНДР и Корея, като в тяхната страна остават само инженери и търговски отдели. Друго предимство е неговият мащаб и разпространение. Китайската специална техника постоянно се продава, асортиментът непрекъснато се попълва, стоките постоянно се внасят. Повечето китайски производители предпочитат да инсталират отделни части, произведени в Европа, върху тяхното оборудване. Така например, „Heli“ инсталира немски двигатели, като напълно изключва своите собствени. Китайски челен товарач. Сътрудничеството е намалило производствените разходи и е увеличило доверието в марката.

Недостатъци на китайските мотокари

Услугата е слабо развита. Липса на надеждност. Честа подмяна на консумативи. Трудности при намирането на резервни части. Китайските товарачи практически не се различават по дизайн от европейските. Но производствените процеси се различават значително. Китайците постоянно използват най-новите методи за обработка и контрол, но все още са много далеч от установените европейски линии. Поради тази причина би било погрешно да се твърди, че качеството на китайското специално оборудване не отстъпва на европейците. Това не е истина. Но това е логично изплащане за малка цена. В защита на китайските мотокари трябва да се каже, че европейското специално оборудване също не е безсмъртно. Всяка техника ще работи стабилно, ако я обръщате внимателно и се грижите своевременно за нея. „Китаецът“ работи дълго време, ако постоянно следите състоянието му. Съветваме ви незабавно да смените антифриза и маслото, а също така стриктно да спазвате правилата за безопасност.