класификация на автомобили

Недостатъци на автомобили

Всички съвременни автомобили могат да бъдат класифицирани според редица характеристики, тип двигател, неговият обем, тип на каросерията, задвижваща ос и т.н. Възможността да се класифицират автомобилите според ключовите характеристики ще позволи, по-специално, да формулира адекватно своите изисквания за бъдещ автомобил. Класификация на автомобили. Преди да го купи, и е полезна и в много други случаи. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните класификации на съвременните леки автомобили. Всички автомобили, в зависимост от вида на монтирания двигател. Могат да бъдат разделени на две категории бензинови или дизелови. Къси – бензинови и дизелови. Въпреки факта, че и двамата имат много фенове и споровете за предимствата и недостатъците на всеки тип продължават от много години. Никой не може да каже със сигурност кое е по-добро бензин или дизел.

Класификация на автомобили

Може би читателят ще има въпроси. Всичко е ясно за бензиновите автомобили. Но на какъв вид гориво работят дизеловите автомобили? Дизеловото гориво е обикновено дизелово гориво, което освен всичко друго се използва от трактори и друга селскостопанска техника, военна техника, дизелови влакове и т.н. Не е тайна, че в съвременна България много шофьори зареждат не на бензиностанции, а от познанство, с други думи купуват откраднато гориво. Класификация на автомобили. Не забравяйте, че дизеловото гориво с най-високо качество идва от шофьорите и военните в края на краищата тези потребители трябва да отговарят на специални изисквания, по-специално. За да бъдат надеждни при ниски температури. Не се препоръчва да купувате дизелово гориво от водачи на трактори. Както и от непознати хора ако все пак се сваля през лятото. Тогава през зимата можете да спрете в най-неподходящия момент.

Експлоатация на автомобил

Основната разлика между бензинов двигател и дизелов двигател е, че при бензинов двигател горивото се изгаря от искра. Произведена от свещ, а при дизелов двигател се запалва от подгревна свещ. Имайте предвид, че дизеловият двигател е много по-скъп за производство – цената му е с около 25-30% по-висока от тази на бензиновия двигател. Това се дължи на първо място на изключително сложна производствена технология при извършване на някои операции и технологични процеси е необходимо просто да се спазва точността на пространството. Но в експлоатация повечето дизелови двигатели са по-икономични от бензиновите си колеги разликата в разхода на гориво на 100 км пробег може да бъде от 2 до 5 литра. От друга страна, дизеловите двигатели отстъпват на бензиновите двигатели по ускорение бензиновите автомобили се държат по-игриво на пътя между другото. Затова почти няма дизелови автомобили сред спортните автомобили.