класификация на микробусите

Основни категории на микробусите

Видове микробуси по брой места. Класификация на микробусите. Микробусите се използват широко в областта на товарния и пътническия транспорт. Автомобилите са особено търсени сред малките и средните предприятия. Те са по-икономични в сравнение с автобусите и камионите и изпълняват задачите си с минимални разходи. Освен това компактните и маневрени автомобили са незаменими в големите градове с интензивен трафик. Микробус или автобус от малък клас (според класификацията на местните превозни средства) е едноетажно превозно средство с дължина до 5,5 м. В обичайния смисъл това е пътнически автобус без стоящи места или лекотоварен камион. В допълнение към стандартния транспорт на стоки или пътници, превозните средства се използват за решаване на специализирани задачи. Най-ярките примери за специални превозни средства са линейките, автосервизите, мобилните лаборатории и др.

Класификация на микробусите

Пътнически микробуси – превозни средства за превоз на хора по градски и крайградски маршрути. Благодарение на компактните си размери те поддържат добра скорост дори в задръствания и само местата за сядане гарантират комфорт по време на пътуване. Микробусите с 8 места са популярни сред собствениците на малки таксиметрови компании и частни таксиметрови шофьори. Оптималният баланс между капацитета и разхода на гориво гарантира, че всяко пътуване е печелившо. Микробус с 18 или повече места е изгодна опция за таксита с фиксиран маршрут и междуградски транспорт на къси разстояния. Също така колите се търсят за превоз на малки организирани групи на разстояния до 500 км. Товарни микробуси – леки търговски превозни средства за превоз на малко и средно тегло (до 3 тона). Те могат да имат отворена платформа или микробус, включително хладилник. Фургонът е специално пригоден за превоз на товари – тялото е освободено от седалките и има голям полезен обем.

Видове микробуси

Предвидени са странични и задни врати за товарене и разтоварване на стоки, а ниската платформа улеснява товаренето. Автомобилите са оборудвани с дизелов или карбураторен двигател, механична или автоматична скоростна кутия. Служебни микробуси – превозни средства с разширен обхват. В кабината има места и има достатъчно място за побиране на голям багаж или товар. Свободното пространство се намира в средата или задната част на тялото, в зависимост от местоположението на седалките. Някои производители инсталират сгъваеми столове – за да освободите място, е достатъчно да вдигнете седалките. Товарният транспорт е оборудван със седалка за водач и 1-2 места до него, а целият обем на тялото се разпределя за производствени нужди. Максимално оборудване със седалки за товарно-пътнически микробус – 9 места. От тях 3 са в кабината, а останалите в тялото – два напречни реда непосредствено зад кабината или два надлъжни реда отстрани.

пътнически микробуси

Пътническият микробус е оборудван с различен брой места. Класификация на микробусите. Асортиментът от производители включва модели с малък и среден капацитет – колите с 8-18 места се използват за лични цели и като маршрутни таксита. Микробус с 19–20 места или повече е добър избор за рентабилен междуградски транспорт. На българският пазар на специално оборудване има голям избор от микробуси. Японските автомобили се купуват по-често за лична употреба. Популярните европейски микробуси принадлежат на марките Mercedes, Ford, Fiat, Citroen, Iveco. Приоритет на западните заводи е висока безопасност и комфорт на пътническите превозни средства, надеждност и производителност на леките камиони. В същото време всички важни системи и възли на машините имат дълъг период на работа, която не изисква поддръжка. Марката и моделът на микробуса е индивидуален избор на купувача. Във всеки случай е по-добре да се даде предпочитание на нов автомобил с гаранция от производителя.