кофа за багер

Как да изберем кофа за багер

В световната практика за продажба на специално оборудване има правило – багери и булдозери. Товарачите се доставят основно със стандартно оборудване, включително стандартни прикачни устройства. Това важи и за кофите – купувачът получава напълно работещ багер, оборудван със стандартна кофа. Но дори и в ден на работа върху „нестандартна“ почва, усложнена от голям брой камъни, тази кофа може да стане неизползваема. На меки почви с ниска плътност и значителна течливост стандартната кофа ще издържи дълго време, но нейните характеристики ще бъдат лоши. Кофа за багер. Един от най-важните фактори, влияещи върху ефективността на работата, експертите смятат за правилния избор на кофа. Така че закупуването или наемането на багер не струва повече поради внезапна повреда на кофата или трябва внимателно да изберете типа кофа. Важен етап в процеса на избор на кофа е предварително проучване на мястото, на което ще работи кофата, и степента на нейното уплътняване.

Кофа за багер

Необходимо е да се оцени плътността на почвата, като се вземат предвид метеорологичните условия. След това да се избере кофа, като се вземе предвид товароподемността на багера. И ако е необходимо, допълнително оборудване и устройство за бърза смяна на закрепванията. Основните критерии за избор на кофа са якостни характеристики на кофата. Материалите, от които са направени частите на кофата в контакт с земята. Обем – за почви с ниска плътност и висока течливост е по-добре да се използват кофи с голям обем. Форма в зависимост от обхвата на работа – разчистване на територията, правене на канавки или изкопаване на окопи. В допълнение към чисто приложените характеристики, масата на кофата също е важна – тя не трябва да надвишава натоварването, за което багерът е проектиран по принцип.

Видове кофи за багери

Когато поръчвате услуги под наем или купувате ново оборудване, е задължително да изясните с какъв тип кофа е оборудвана машината. Стандартната кофа е подходяща за копаене в почви със средна плътност, но други опции включват. Риппери – формата на кофата позволява ефективна работа в най-тежката и твърда почва. Скални кофи – предназначени за работа с почви, съдържащи голям процент камъни. Профилни и изкопни кофи – те имат подобна форма – доста тясна – което им позволява да се използват за почистване и изкопаване на канавки и изкопи. Кофа за изравняване – голямата ширина и лекота правят възможно използването на услугите на специално оборудване с такива кофи за бързо разчистване на строителните обекти и изравняване на земята. Тежка кофа – тежи средно повече от стандартна или профилна кофа, но може да се справи с жилави, плътни почви. Изкопните работи могат да бъдат изправени пред необходимостта да се използва багер с кофа за захващане и почти всякакъв вид кофа.

Какво предлагат чуждестранните производители на кофи

Според експерти грешният избор на оборудване може да увеличи оперативните разходи с 10-20%. Почти всички производители на багери имат разнообразни кофи в своите каталози, които работят най-добре с техните машини. Volvo разполага с широка гама стоманени кофи с висока якост. Благодарение на малкия радиус на режещия ръб, те се характеризират с повишена сила на пробив и по-малко износване. Кофата за общо предназначение (GP) на Volvo има завинтени или заварени странични фрези за защита на страничния режещ ръб и увеличаване на проникването. 40% от дъната са защитени от сменяеми високоякостни стоманени облицовки, а страничните ръбове са снабдени със сменяеми плочи. Като опция се предлага кука. Кофата на Volvo Heavy Duty (HD) е по-здрава от кофата за общо предназначение. В допълнение към страничните защитни подложки, той е снабден със заварени отлити сегменти за защита на водещия режещ ръб. Кофа за багер. Долните износващи плочи, изработени от високоякостна стомана, покриват приблизително 80% от площта на пода.