мащабна програма

Мащабна програма

В съответствие с меморандума за разбирателство, подписан през май 2017 г. Започна доставката на камиони до Филипините. Която включва продажбата на 1000 превозни средства до 2020 г. Мащабна програма. Според новата концепция повишаването на конкурентоспособността трябва да бъде осигурено не чрез използването на бюджетни решения. А чрез организирането на събрания във водещи страни вносители. И така, през 2017 г. първите 100 машинни комплекта бяха доставени за сглобяване в Узбекистан в съоръженията на UzAutoTrailer. С успешното изпълнение на този проект се планира създаване на съвместно предприятие и влизане в по-значителни обеми. Подобно производство в Казахстан работи от 2001 г., а произведените там камиони дори са получили собственото си име Isker, според името на компанията партньор. От 2005 г. партньорството беше прекратено и сглобяването беше извършено от подразделение на СП КАМАЗ-Инженеринг.

Мащабна програма

От 2014 г. са обявени планове за създаване на площадка за събиране, но кризата не позволи планираното да бъде реализирано. Успешно работят сайтовете във фокусирани върху производството на продукти от класическото семейство с инсталиране на добавки за различни цели на местното производство. Организиран е и един брой за пазарите. Мащабна програма. Експертите отбелязват, че перспективите за горепосочените монтажни площадки силно зависят от пазарните условия и способността на автомобилния завод гъвкаво да възстановява предложената моделна линия. Съвременните тенденции показват, че на тези пазари вече са реализирани проекти за производство на по-модерни превозни средства от световни марки, така че Kamaz може да се справи със задачата да преоборудва и организира сглобяването на новото семейство K5.

Съществуващите мощности

От най-малко успешните дестинации може да се отбележи Украйна, където икономическата ситуация и митническите ограничения рязко удариха обема на доставките. Трябва да се разбере, че износът е предпоставка за оцеляването на Камаз, тъй като вътрешното търсене не е в състояние да осигури използването на съществуващите мощности. Миналата година са произведени почти 39 хиляди камиона, което е повече от планирания обем, но около половината от проектните показатели. Въз основа на наличните данни може да се отбележи, че географията на сътрудничество на българският автомобилен завод ще се разшири във вече посочените посоки, като се фокусира върху бедните пазари на развиващите се страни. В същото време диверсификацията на доставките е възможна само след кардинално обновяване на моделната гама, планирано за следващите години.