минни камиони

Световни марки на най-мощният самосвал

По отношение на световните марки най-мощният самосвал е немският дизайн – LiebherT 282B. Освен това моделът е по-мощен от само три тона товароподемност. Редица характеристики на немския и други модели са сходни и дори еднакви. Дори включително нивото на следпродажбено обслужване. Масата на немското въображение е цели 592 тона. Освен това нуждите на модела съвсем не са детски. И за една работна, дванадесетчасова смяна самосвалът „изяжда“ над 2 тона дизелово гориво. Капацитетът на резервоара е цели 4730 литра, почти 5 тона. Или – на всеки час 174 литра. По отношение на шасито, то е изпълнено както в BelAZA. TerexTitan също е много примамлив модел за кариерни превози на товари. Тя е най-големият рекордьор в света. Единичната му маса достига 235 тона. Максимално допустимото тегло е 550 тона. Сърцето му е 16-цилиндров двигател с обем 169,5 литра. Една конска сила за това чудовище е 3300, или 460 kW. Минни камиони.

Минни камиони

Когато размерът е голям. Сегашното извличане на полезни изкопаеми, както и мащабното строителство на някои обекти, предполага необходимото използване на мощно оборудване. Кариерните самосвали са един такъв пример. Без значение какви слухове обикалят, размерът на камиона играе специална роля. И още повече във връзка с технологиите за кариера. В днешно време има дори елитни класове самосвали, които могат да вдигнат над 300 тона товар на борда! Но такива модели се разработват в дълбините на няколко предприятия. В крайна сметка този процес е много по-трудоемък, отколкото в случая с конвенционалните камиони. Само двигателят може да тежи десет тона. Докато маслата са стотици литри. Какво можем да кажем за силата на такъв бизон? Като се вземе предвид последната разработка – самосвал за открити мини БелАЗ 75602. Тягата му е достатъчна за вдигане на 360 тона, което е повече от просто впечатляващо. Струва си да се спомене отделно размерът – 9 метра ширина, 7,5 метра височина. Цяла къща на колела.

Предимства на минните камиони

Основното предимство на такива камиони е, че можете да шофирате по пътищата „за всички“. Поради това се подобрява логистиката, работата става по-ефективна. От техническа гледна точка, самосвалите „псевдокариери“ също са по-добри в сравнение с класическите. Те са по-евтини и по-икономични за работа. Двигателите са по-модерни и по-малки. Тези машини имат по-леко бруто тегло и имат по-висока средна скорост. Освен това те винаги могат да бъдат изпратени на друга работа, например на строителна площадка. Има още един важен момент по отношение на самосвалите, базирани на конвенционални шасита. Те са по-тесни от кариерните, така че не се нуждаят от широки технологични пътища. Ще бъде по-евтино да се създадат пътища за достъп за тях, особено при копаене на по-ниските хоризонти, когато разходите за премахване на откритите терени се увеличават значително. Що се отнася до услугата, тя също е от полза.

Сервиз за минни камиони

Собственикът на кариерни машини е длъжен да има сервиз за тях, резервни части и ключари. А оборудването на пътната база може да се обслужва в сервиза на производителя. А резервните части са по-евтини, особено гумите – те се износват бързо в мини. След приключване на работата в кариерата (или по-рано), строителят на пътища може лесно да се премести на ново място. А кариерата трябва да бъде разглобена и взета с влак. За съжаление пътните превозвачи имат не само плюсове, но и минуси. Конструктивните характеристики ограничават товароподемността до 20 – 30 тона. За да надвишат 40 – 50 тона, трябва да се направят големи промени. Кариерата трябва да бъде „добре поддържана“, технологичната пътна мрежа – достатъчно развита, без стръмни спускания и изкачвания, в добро състояние. Използването на стандартни системи за отопление, климатизация и вентилация изисква да няма много прах или високи температури на въздуха.