нагревател за дизелово гориво

Електронна схема за управление

Как да подготвим екипировка за зимата. Например моделът PP6-2 има електронна схема за управление, която, когато температурата на горивото падне до 5 ° C, автоматично включва загряването на двигателя и когато тази температура се повиши, нагревателят автоматично се изключва. Универсалността е неговата отличителна черта, тъй като този нагревател е подходящ за монтаж пред финия филтър на всякакъв тип превозно средство. Нагревател за дизелово гориво. Бандаж нагревател PB и PBA. Проектиран да осигури необходимата производителност на финия филтър чрез намаляване на вискозитета на горивото и разтваряне на петролни парафини. Образувани в него по време на замръзване. Загрява горивния филтър и горивото в него за три до пет минути. В зависимост от метеорологичните условия. Захранва се от батерия и генератор. Той има три стандартни размера. Както и опции с таймер за изключване.

Нагревател за дизелово гориво

Поради ограничения енергиен капацитет на акумулатора и генератора е практически невъзможно да се загрее дизелово гориво в полето по целия път на горивото и още повече в резервоара за гориво. За тази цел заводът NOMACON е разработил и успешно произвежда затоплен прием на гориво, в който източник на топлинна енергия е горещият антифриз, идващ от двигателя. Предназначен е за комбинирано отопление на дизелово гориво директно в резервоара за гориво. В този случай приемът на гориво не само изпълнява функциите на обикновен. Нагревател за дизелово гориво. А именно взимане на гориво от резервоара и източване на връщането, но също така осигурява нагряване на дизелово гориво по време на работа на автомобила. Вместо стандартния. Той е инсталиран на такива превозни средства като КамАЗ, МАЗ, Урал.

Охлаждаща течност

Дизеловото гориво се загрява от позисторни нагревателни елементи, монтирани на входа към входа на горивото. А постоянното оперативно отопление се получава поради топлообмен с гореща охлаждаща течност. Подавана към ТР от отоплителната система на кабината. Ефективността на такова отопление се осигурява от значителна топлинна мощност до 2 kW. Отделяна по време на циркулацията на антифриза в топлообменника, и от оригиналния дизайн на топлообменника. Използването на TP дава възможност за освобождаване от междинни нагреватели. Тъй като топлината, съхранявана в горивото, което има висок топлинен капацитет, е достатъчна. За да изключи парафинизацията на филтрите по пътя към горивната помпа.