новият влекач XF

Новият влекач XF

Представеният камион е изцяло направен на базата на основен трактор с колесна форма 6х4. Това подчертава обхвата на използване на камиона за дърва. Той не е предназначен за пътуване през гори, но върши отлична работа по транспортирането на дървен материал от склада до потребителя. Новият влекач XF. Имайки предвид значителните разстояния, камионът за дървен материал ви позволява да изминете комфортно 400-500 км, осигурявайки безопасност на движението и комфорт на водача. Носачът на дърва е оборудван с модерна кабина, проектирана съобразена с желанията на професионалните шофьори на камиони. Камионът за дърва е оборудван с иновативни системи за безопасност, които в комбинация с мощен двигател MX13 с въздушно окачване правят работата на трактора възможно най-удобна. Теглото на камиона е 33 хил. Кг брутното товарно тегло на влака е 61 т. Интервалът на обслужване за реалностите на българската експлоатация е 100 хил. Км.

Новият влекач XF

Особеността на скоростната кутия на дървения носач е проходимостта на задвижващия мост на задната талига, с възможност за механично заключване на диференциалите на напречната ос. Тази задвижваща ос е гордостта на DAF. Компанията произвежда широка гама от оси, създавайки в производството си както хипоидни, така и типични самосвали. Камионът за дърва е построен върху собствено шаси 6×4, с предавателно отношение 480 к.с. 3,78. Новият влекач XF. Това дава висок просвет, надеждност при движение по горски пътища. Особеността на скоростната кутия ZF Traxon е комбинацията на основната скоростна кутия с допълнителни модули. Traхon Hybrid – хибриден модул с електродвигател, който действа като генератор. Traxon Dual базова трансмисия с контролиран съединител и преобразувател на въртящия момент, по-бърза от ZF AS Tronic. Traхon Torque предназначен за стартиране и маневриране при ниски скорости, без да повреди съединителя.

Колела

Смяната на предавките е бърза, без да се прекъсва мощността на задвижващите колела. Това е важно за камиони за дървен материал, използвани в тежкотоварни влакове. Тази уникална скоростна кутия скоро ще бъде инсталирана на българските камиони КАМАЗ от поколението К5. Фабрична настройка на горивната система. Специална ECO-програма ви позволява да пестите гориво, да душите оборотите на двигателя. Той неутрализира желанието на водача да запали двигателя по-силно. Програмата се включва автоматично и се отстранява от драйвера принудително.