някаква неизправност

Прекъсване на електрозахранването

Има само четири причини, поради които двигателят може да спре. Първо, изключихте двигателя със свои собствени, тоест неправилни и непохватни действия потегляне, грешна предавка и т.н. Вторият е прекъсване на електрозахранването. Някаква неизправност. Третата е повредата на запалителната система. На следващо място – спукането на зъбния колан. Не може да има друга причина. Вашите действия и няма нужда да се обаждате никъде опитайте се спокойно да стартирате двигателя в нормален режим, но не повече от три пъти за десет секунди. Ако двигателят не стартира, отново не е нужно да хващате телефона и не е нужно да се качвате под капака, там няма да намерите нищо, което знаете. Вашите действия ние сами или с нечия помощ премахваме колата в крайната дясна лента. Не е трудно и, уверявам ви, много адекватно. След като се опомним, оглеждаме се, поставяме знак за аварийно спиране и включваме алармата.

Някаква неизправност

Следва поглед към манометъра за гориво. Включваме запалването и устройствата оживяват. Има ли гориво или свърши вчера? Някаква неизправност. Понякога сензорът наистина може да лъже, особено в края. Някаква неизправност. Как мога да проверя наличността на горивото по различен начин? При двигатели с карбураторни двигатели – погледнете прозрачния филтър за фино гориво разположен под капака. Наличието или отсъствието на гориво ще се вижда визуално. Но при двигатели с централно или директно впръскване наричано още впръскване няма такъв филтър. Тези системи са с доста високо налягане и имат филтри с различен дизайн. И те не се намират в двигателното отделение. Единственият начин за визуална проверка за наличие на гориво е, така да се каже, инструментален начин – спускане на дълъг, гъвкав прът в гърлото на резервоара за гориво.

Временно явление

Действителното количество гориво ще се покаже като мокра следа в края на пръта. Ако няма гориво, тогава трябва да помислите къде да го вземете в средата на градската джунгла или гъста гора, поле, пустиня Сахара, Антарктида. Обвинявайте само себе си. Колата няма нищо общо с нея. Има ли гориво? Време е да направите нов опит за редовно стартиране на двигателя. Защо сега? Факт е, че нагряването или прегряването на горивната помпа може да бъде причина за изключване на двигателя. Това обикновено е временно явление и сега е подходящ момент да опитате да стартирате отново, помпата се е охладила. Между другото, обърнете внимание – в момента на стартиране на двигателя показва ли признаци на живот, хваща се или не. Ако двигателят навакса, тоест започне да работи, но не стартира напълно, това е балсам за душата. Работата е там, че това е добър знак за здравето на запалителната система, както на карбураторните двигатели, така и на инжекционните двигатели.