оборудването SDLG

Оборудването SDLG

ATF може да бъде на стартера само ако влезе в картера на GTR в излишък. Ако ATF попадне в картера и нивото в скоростната кутия намалее, тогава най-вероятно е необходимо да се сменят металните уплътнителни пръстени на GTR статорния вал. Друг вариант. пробил уплътнението между колелата на самия GTR. Третата възможна причина: дренажът от картера на GTR към картера на скоростната кутия е запушен. Например ще дам случай от живота си. Оборудването SDLG. Товарачът е работил със силен наклон напред, а дренажът от GTR в контролно-пропускателния пункт е бил източен само когато товарачът е заел вертикално положение. Товарач SDLG LG956L контролно-пропускателен пункт SDLG 21909002441 не става студено, едва горещо. Същото е положението и с напред, назад и втора предавка. Налягането в кутията е 1,2 MPa, тоест е нормално. На какво трябва да обърнете внимание. Масло, филтри сменени. Масло с пълнеж от G-special TO 4 10w.

Оборудването SDLG

Маслото е с лошо качество, препоръчително е да се попълва клас ATF не по-нисък от Dextron II. Нивото на скоростната кутия се проверява чрез нагрята и навита техника. Необходимо е да се измери налягането на изхода и входа на GTR. Входът трябва да бъде около 4-6 бара, изходът трябва да бъде 1-3 бара. Оборудването SDLG. Може би причината е в превключващия съединител. За съжаление обаче е възможно да го проверите само след демонтиране на скоростната кутия. Предният товарач SDLG LG953 няма да стартира. Зареждачът SDLG LG953 работи перфектно на смяна, нямаше проблеми. Днес шофьорът дойде и не можа да потегли: когато завърта ключа, той се извива, но не хваща! Сякаш доставката на гориво не върв. Каква може да е причината за това поведение. Ако се съмнявате в доставката на гориво, препоръчвам да направите следното.

Цилиндровата глава

Багер 2010, задвижван от електронно управляван двигател. Стойката е монтирана директно в цилиндровата глава и се задвижва от електромагнитен регулатор на подаване на гориво. Когато стартирате двигателя, електрическият ток се прилага към магнита и веднага изчезва. Как и къде да намерим причината. Изглежда, че щепселите, сензорите, съединителите, предпазителите и релетата се проверяват навсякъде. Възможна причина е повреда на блока на двигателя. Само дилърите на Deutz могат да го диагностицират. Ако е възможно с помощта на снимка да се изясни кой магнит е предназначен, тогава можете да опитате да изясните тази информация във фабриката. ь