Оборудване

Със своята близост и желязната завеса, СССР никога не е бил изгнаник или анклав. 100% отчужден от останалия свят. Напротив, страната се стреми да установи контакти с целия свят, да продава и купува стоки. Укрепвайки икономиката си, решавайки геополитически проблеми. Сред водещите търговски партньори на страната ни винаги са били водещите икономически сили на западния свят Германия, Финландия, Италия, Франция, САЩ, Япония, Великобритания. В по-голямата си част СССР купува най-необходимите стоки от западни партньори храна, камиони и специално оборудване, електроника, промишлено оборудване. Най-често той доставяше суровини, строителни материали, инструменти и металообработващи машини на западните пазари. Доставяхме промишлено оборудване, автомобили, храни на пазарите на страните, най-близки до Съветския съюз.

Оборудване

Първите международни полети са извършени от съветски автомобилни превозвачи през 1933 г. те транспортират товари главно гориво до Монголия по тракта Чуйски. От 1963 г. започва индивидуален автомобилен превоз от СССР до страните от социалистическия лагер, а малко по-късно и до страните от Западна Европа. Така се ражда славната история на международния транспорт на компанията Совтрансавто, която е предшествана от създаването на Кунцевския автосервиз за междуградски комуникации на Главмежавтотранс на Минавтошосдор на РСФСР, който ще бъде разгледан по-долу. На първите етапи от развитието на международната транспортна система основният подвижен състав в страната са тракторите МАЗ, с помощта на които се транспортират стоки само до страните от социалистическия лагер и Финландия. Но се случи така, че местните автомобили не задоволяват превозвачите нито с качество.

Трафик

Нито с удобство, нито с надеждност. Обемът на трафика нараства, географията им се разширява. Така че има обективна нужда от по-модерен и ефективен подвижен състав. И през 1973 г. за първи път са закупени превозни средства, произведени извън социалистическия лагер 100 камиона Volvo Швеция и полуремаркета от Trailor Франция за тях. Опитът от използването на тази техника се оказа успешен и от този момент нататък значителна част от транспорта за международен транспорт вече традиционно започва да се придобива в Западна Европа. Главният отдел на формира широка специализирана мрежа от транспортни организации на територията на РСФСР и съюзните република България. Географията на превоза на товари на съветския транспортен гигант обхваща 25 държави в Европа. Маршрутите бяха усвоени не само в Западна Европа, но и в източната посока. През 1983 г. започва трансграничен трафик към България.

Автомобилни превозвачи

Совтрансавто това държавно предприятие е било предназначено да се превърне в един от най-големите автомобилни превозвачи в Европа с персонал от над 15 хиляди души, от които само висококвалифицирани съветски международни шофьори са 7 хиляди. Хората им дадоха уважителен прякор софики. Видна униформа, не по-лоша от тази на военните тъмносин костюм, копчета на позлатено яке, бяла риза, вратовръзка, униформена шапка с кокарда и лого. Външно съветските международни шофьори от 70-те много приличаха на пилотите на пътническия въздушен флот. И това не е изненадващо, защото истински пилоти от товарния парк в униформата на Совтрансавто представляват страната ни в чужбина. Но, естествено, не за тази церемониална униформа софиците са спечелили чест и уважение. Те караха тежки камиони внимателно.