огромни минни самосвали

Най-големите самосвали в света

Огромни минни самосвали. Работата на промишлеността е невъзможна без добива на минерали. Но този процес включва не само копаене. Трябва да се отстрани рудата, за която най-удобният вид транспорт е самосвал. Не е ясно само едно. Защо тези машини са направени толкова огромни? За да задоволите вашата корпоративна суета? Или това е негласна конкуренция между производителите? Нито едното, нито другото. Икономическата ефективност управлява всичко. Тя насочва напредъка в правилната посока. Ако разгледаме ситуацията от тази гледна точка, картината изглежда изключително проста. Достатъчно е да вземем за пример две коли. Нека единият е 32-тонният Камаз -п65801, а другият е Белаз – 75710, способен да превозва 450 тона. За да бъде сравнението правилно, е необходимо да се изчисли цената на един тон-километър за всяка техника. Събираме годишни разходи, гориво, резервни части, амортизация, режийни разходи и много други. И ние разделяме на годишната производителност теглото на товара, умножено по разстоянието на доставка.

Огромни минни самосвали

Изводът е, че големите автомобили са по-изгодни от по-малките. Тази теза се отнася не само за самосвалите. В други отрасли също е вярно. Например, колесен самосвал John Deere с широко разкроена сеялка също е по-изгоден от MTZ със закрепен SZ-3.6. Защо икономиката на корабоплаването е толкова важна? Тъй като с кариерата се задълбочава, артикулът „транспортиране на скали“ достига 65-75% от общите разходи. А ползите от гигантите се увеличават поради техническите иновации. Например, двумоторен Belaz, след разтоварване, с цел икономия на гориво, се връща на един двигател. Следователно, самосвал с всякаква товароносимост, ангажиран с транспортирането на скали, може да се нарече кариера самосвал. И ако това е така, тогава потребителите питат: „Защо специалното оборудване за доставка на минерали е толкова скъпо? Какъв е смисълът, ако вместо един огромен и скъп Белаз можете да вземете например значително по-евтиния най-голям Камаз в света – петосния 65805 Samson, с товароподемност 60 тона? “ Фактът е, че е възможно, но не е необходимо. Тъй като още през 60-те години на ХХ век, на базата на практика, подкрепена с научни изследвания, се формира типът на класически минен самосвал.

Самосвал Белаз

Тази машина е най-подходяща за открит добив. Неговият дизайн изпълнява следните разпоредби. Оформление – кабината е поставена близо до двигателя, междуосието е минимално, размерите особено дължината – колкото по-малки, толкова по-добре. Версията с две мощни оси е по-добра от многоосното шаси, с по-малко натоварване на всяка двойка колела. В този случай автомобилът се оказва по-надежден и разходите за ремонт и експлоатация са намалени. А също – времето, необходимо за ремонт и поддръжка. В резултат KTG (коефициент на техническа готовност) достига 0,92, а експлоатационният живот на повечето марки надхвърля 9 години. Късата двуосна талига осигурява по-голяма структурна твърдост, като същевременно намалява теглото на машината. Тялото заема почти цялата площ на шасито. Като силов агрегат се използва дизелов двигател, който се отличава с малък работен обем, но значителен въртящ момент.Огромни минни самосвали.

Защо да изберете минен самосвал

Малко са производителите на такива двигатели – Cummins, Caterpillar, MTU. Но нивото на техния професионализъм е извън похвалите. Правилно подбраният задвижващ блок гарантира дълга и икономична работа на машината. Предаване на мощност. В момента повечето производители правят един от двата вида предаване. В първия случай това е хидромеханична трансмисия (GMT) в комплект с ръчна скоростна кутия, кардан и преобразувател на въртящия момент. Вторият е хибридно задвижване. Има електрически мотор със задвижване на колела, задвижван от собствен мощен генератор. Например самосвалът Liebherr T282C е оборудван с дизел-електрическа трансмисия, със собствен електрически мотор за всяко колело. Тази EMT (електромеханична трансмисия) се използва както за колела 4×2, така и за 4×4. И двете опции могат да бъдат внедрени на различни модели от една и съща марка. Третият, по-рядък вариант е двигателят на колелата. Всички горепосочени характеристики имат една цел – да направят самосвала оптималното превозно средство за работа в открити мини.

Идентифициране на най-големия минен самосвал

Задачата за идентифициране на най-големия минен самосвал в света не е толкова лесна, колкото звучи. От какви данни трябва да се ръководите? По височината на превозното средство или по общото му тегло? По мощност на двигателя или по обем на тялото? Най-доброто решение е най-практичното. Тъй като тези превозни средства изпълняват специфични производствени задачи, това означава, че те трябва да бъдат оценени по отношение на товароносимостта. Hitachi EH50000AC-3 (товароносимост 326 тона). Този самосвал със стоманена рамка се произвежда от 2012 г. С дължина 15,51 м, ширината и височината са равни на 8,6 м и 7,41 м. 16-цилиндровият дизелов двигател осигурява максимална скорост от 90 км / ч. Caterpillar 795F AC (345 тона) се предлага в два типа каросерия. Един от тях е специално за въглища. С общо тегло 628 тона размерите на машината са 15,15х8,97х7,04 метра. Terex MT 5500 AC (360 тона). Най-голямото тегло е 598 тона. Размери: 14,87х9,05х7,67 метра. Komatsu 960E-1K (360 тона). Бруто тегло 635 тона. 18-цилиндровият четиритактов V-образен дизелов двигател е способен да ускори „японците“ до 100 км / ч. XCMG DE400 (363). Този китайски е най-големият самосвал в света по ширина, която е 10 метра.