поддръжка на автомобил

Специфични фактори

Основната задача на поддръжката на автомобила е да я поддържа в правилен външен вид и в добро техническо състояние. Основната разлика между поддръжката и ремонта е, че това е превантивна мярка. Що се отнася до ремонта. Поддръжка на автомобил. Той се извършва, когато възникне такава необходимост, т.е. когато е ясно посочена някаква неизправност или повреда. Която възпрепятства или изключва възможността за експлоатация на превозното средство. В допълнение към горното, при извършване на поддръжка на съвременен автомобил могат да се извършват и други видове работи – в зависимост от марката на автомобила, състоянието му и други специфични фактори. Имайте предвид, че по време на поддръжката не е необходимо да се извършват всички изброени видове работа наведнъж – всичко се определя от текущата необходимост, условията на работа и препоръките на производителя.

Поддръжка на автомобил

Не забравяйте ако колата ви е попаднала в пътен инцидент, например, поради изтичане на хидравличното задвижване на спирачката или друга неизправност. Поддръжка на автомобил. Която трябва да бъде открита по време на проверка преди пътуване. Вие определено ще бъдете виновник на инцидента с всички произтичащи последствия. Първата и втората поддръжка съответно TO-1 и TO-2 предполагат извършване на закрепване, почистване, смазване, контрол и диагностика и настройка. Те трябва да се извършват след определен пробег на автомобила, в съответствие с инструкциите. Съдържащи се в ръководството на собственика. Освен това важен фактор, влияещ върху честотата на TO-1 и TO-2, са експлоатационните условия на автомобила един и същ въздушен филтър трябва да се сменя по-често при шофиране по прашни черни пътища, отколкото при шофиране по висококачествени асфалтови повърхности.

Шофьори извършват антикорозионна

Сезонната поддръжка се извършва два пъти годишно, за да се подготви превозното средство за употреба през студените и топли сезони. Например, част от CO превръща колата в зимни гуми – преди настъпването на студения сезон, а през лятото – след края на зимния сезон. В някои руски региони като правило северните вместо лятно моторно масло се излива зимата в навечерието на зимата много шофьори извършват антикорозионна обработка на тялото и т.н.