поддръжка на техника

Дизелов двигател

Дизеловите двигатели са инсталирани на почти всички видове самоходна строителна техника. Въпреки това, дори в климатичните условия на Западна Европа, те често се влияят негативно от значителни температурни скокове. Специалното ръководство за поддръжка на оборудването на оператора съдържа подробно описание на поддръжката. Всяка система и агрегат на дизеловия двигател и посочва честотата на работа в часовете на двигателя. „Сърцето“ на машината винаги ще работи правилно само при условие на постоянни проверки и ежедневно изпълнение на някои прости операции. Преди операторът да влезе в кабината и да отиде на работа, машината трябва да бъде проверена от опитен механик. За да може дизеловият двигател да продължи да работи дълго време, е необходимо горивото да се подава свободно и непрекъснато. Следователно, по време на поддръжката е необходимо да се провери херметичността на тръбите за гориво и да се проверят тръбите за прегъвания и вдлъбнатини. Поддръжка на техника. Трябва да се внимава горивото да не съдържа вода, тъй като именно поради наличието си системата за впръскване най-често отказва.

Поддръжка на техника

Как правилно да се поддържа тежкотоварната и транспортна техника. Компетентният подход към поддръжката на оборудването започва от момента на придобиването му. Първата стъпка е да попитате дали списъкът с услуги на производителя включва обучение за оператори и специалисти по ремонт и дали е достатъчно ефективен. С правилната поддръжка машината ще ви подхожда идеално по производителност и рентабилност. Но това, разбира се, не е единственият важен съвет, който може да бъде полезен на мениджърите. Които отговарят за поддръжката на тежкото пътно строително оборудване, или на мениджърите на чужди компании, които отдават под наем специално оборудване. Затова ще разберем този въпрос възможно най-подробно. Поддръжката на оборудването трябва да се извършва своевременно и изцяло. Това е най-важният момент, особено за смазване. Не забравяйте, че поддръжката винаги е по-евтина от ремонтните дейности.

Поддържайте горивните филтри

Поддържайте горивните филтри чисти за следи от вода. По-голямата част от промишлените филтри могат да задържат мръсотия, но не и вода, разрешено е само минимално количество. Проблемите произтичат от факта, че влагата в бустерната помпа се емулгира с горивото и получената емулсия преминава през филтъра. Ако при проверка на горивния филтър видите следи от вода, най-вероятно той вече е влязъл в системата за впръскване. В този случай изплакнете цялата система за пренос на гориво със свежо, качествено гориво. Този проблем може да бъде решен и чрез използване на специален състав, съдържащ алкохол, но е по-добре да не се прави това. Тъй като допринася за увеличаване на въглеродните отлагания върху клапаните и води до корозия на частите. Отстранете водната утайка от резервоара, сменете горивния филтър, напълнете с гориво, което не съдържа вода, и пуснете дизела, така че да работи за няколко минути. Ще бъде по-добре, ако поставите допълнителен филтър на изхода на резервоара за гориво – той ще защити по-добре енергийната система и ще задържи частици мръсотия и ръжда.

Вход за въздух

Гаранцията за дълъг експлоатационен живот на дизеловия двигател е и в безпрепятственото подаване на пречистен въздух. Ако всмукателният въздуховод не е достатъчно стегнат, всмуканият прах драстично ще намали живота на дизеловия двигател. Твърдите частици ще започнат да „остъргват“ цилиндъра отвътре. Следователно, когато извършвате техническо обслужване, е наложително да проверите целия въздушен път и да следите неговата херметичност. Може да се счупи, ако скобата се разхлаби или каналът се напука. Също така трябва да проверите въздушните филтри и, ако е необходимо, да почистите или замените техните елементи. В допълнение проверете дали фугите и гофрирането са плътни. Охладителна система, трябва да се напълни с течност на основата на етилен гликол, която съдържа минимално количество силикат. Поддръжка на техника. Системата трябва да бъде напълно почистена с продукт, който има висок капацитет на почистване и в нея трябва да се излива прясна течност с добавки-инхибитори на всеки няколко години или на всеки 1200 часа работа.