подзаконови актове

Подзаконови актове

Нека припомним също, че в него привилегията за определяне на изискванията за изпит се прехвърля върху министерството на вътрешните работи. До този момент тази процедура е установена с подзаконови актове. В тази връзка методологията за полагане на изпита, одобрена преди две години, беше отменена от прокуратурата. Подзаконови актове. Прави впечатление, че предишната методология също е одобрена със заповед на МВР, но по неизвестна причина след отмяната на новата методика се полагат изпити по старата. Така нареченият стаж, когато кандидат за шофьори може да предаде свидетелство, без да учи в автошкола, вероятно ще бъде отменен. Въпреки че може би ще му бъде дадена различна форма и съдържание. Все още предизвиква много противоречия. Факт е, че възможността да се явите на изпит, без да сте преминали обучение в автошкола, отвори бездънна законодателна дупка за различни измамници и за корупция.

Подзаконови актове

Някои скорошни примери. В София, Красноярска територия, вестниците публикуват съобщения с голяма сила: Автокурсове N 1. Теория за 4 лекции без мозъчна експлозия. Шест часа шофиране Цената на такъв курс е шест хиляди лв. Като се има предвид, че средната цена в автошколите е 18 хиляди. Одобрената от министерството програма за обучение на водачи обаче изисква сто часа, от които 40 за шофиране. Но автомобилните курсове нямат значение. В края на краищата те няма да се изчервят в КАТ за кандидат. Той отива да го приеме като външен студент на своя собствена опасност и риск. По този начин има дори някакъв вид записи: 18 опита за полагане на изпита.

Ограничен

В друг регион учениците на шофьорските училища се обучават в определени дни и броят на кандидатите е ограничен до 40. Това е разбираемо. В звеното няма толкова много инспектори, отново мястото за изпити не е гумено. По правило за първи път се предават 20 души. Стажът се приема в друг ден. Там никой не ограничава броя на посетителите и около сто души издържат изпита на ден. Тези, които не са преминали същите 20. Първо, има строги изисквания за материалната база на всички автошколи. Детски площадки, коли, ръководства за предпочитане електронни. Второ, има еднакви изисквания за всички търговци. Учениците от автошколите и тези, за които се твърди, че са се подготвили, трябва да предоставят същия пакет документи. На трето място, всеки, който преподава шофиране, трябва да има лиценз и да бъде строго контролиран от държавата.