полезни съвети за ремонт

Буталото на главния спирачен цилиндър

Тази статия съдържа полезни съвети за шофьорите, чиито познания ще ви позволят или да отстраните неизправността сами, като по този начин избягвате да посещавате автосервиз и съответно значителни парични разходи, или ясно да разберете естеството на тази или онази повреда, така че за да не бъдете подведени от представителите на сервиза. Полезни съвети за ремонт. За удобство на възприемането на материала той е представен в режим въпрос-отговор. Автомобилът има следната неизправност когато педалът на спирачката е напълно освободен, колелата остават частично спирани. Какъв е проблема? Най-честата причина за тази неизправност е липсата на свободен ход на спирачния педал. Нормалният свободен ход на педала осигурява пролуката между тласкача и буталото на главния спирачен цилиндър този хлабина е необходим за пълното освобождаване на колелата.

Полезни съвети за ремонт

Неизправността се отстранява чрез регулиране на свободния ход на педала на спирачката. Ако педалът за свободна гореща спирачка е регулиран и колелата все още не освобождават напълно спирачката, тогава възможна причина за неизправността може да бъде запушването на компенсационния отвор в главния спирачен цилиндър. За да отстраните неизправността, почистете този отвор и обезвъздушете задвижването на хидравличната спирачка. Полезни съвети за ремонт. Сред другите причини за непълно освобождаване на колелото, заслужава да се отбележи лошото качество на спирачната течност в този случай трябва да я смените и изземването на буталото на главния спирачен цилиндър. Защо се чува груб, метален шлифовъчен звук от предните колела при спиране?
Най-вероятно спирачните накладки са почти напълно износени.

Задвижването на хидравличния съединител

Те трябва да бъдат заменени и спешно – в противен случай спирачният диск ще стане неизползваем и ремонтите ще струват много повече. Проверката на освобождаването на съединителя е съвсем проста. Необходимо е при ниски обороти на двигателя да натиснете педала на съединителя до отказ и да включите първа предавка. Ако се включи безшумно, значи всичко е в ред. Ако трансмисията е трудна за задействане и в същото време се чува шум или шум от смилането, съединителят не е напълно изключен или изобщо не е изключен. Причините могат да бъдат много различни счупване на вилката на задвижващия съединител, твърде много свободно движение на педала, изтичане на работна течност от задвижването на хидравличния съединител, навлизане на въздух в системата за задвижване на хидравличния съединител за отстраняване – обезвъздушаване и т.н.

Премахнете неизправността

Напоследък генераторът стана твърде шумен издава звънлив метален шум. Каква може да е причината? Вероятната причина за такава неизправност е разхлабването на гайките на ролката на алтернатора. Освен това причината може да бъде повреда на лагерите, затваряне между винтовете, късо съединение към земята на намотката на статора. Най-вероятната причина е изгорял предпазител. За да го премахнете, достатъчно е да намерите този предпазител и да го замените. Течността от охладителната система постоянно влиза в картера. Защо се случва това и как да се реши проблемът? Преди всичко се препоръчва да проверите състоянието на уплътнението на главата на цилиндъра и, ако е необходимо, да го смените. Също така, причината за неизправността може да бъде пукнатина на вътрешната стена на главата на цилиндъра. В този случай, за да премахнете неизправността, ще трябва да смените главата на цилиндъра.