полуремаркета за превоз

Полуремаркета за превоз на тежки и обемисти материали

Полуремаркета за превоз на тежки и обемисти материали. Автомобилните полуремаркета, тежкотоварни камиони и модулни превозни средства са проектирани специално за транспортиране на различни тежки. Извънгабаритни товари – тежко оборудване, обхвати, индустриално оборудване, до цели сгради. Много от транспортните проекти са уникални, ако не от размера и теглото на товара, то от сложността и дължината на маршрута. Машиностроителите са натрупали всеобхватен опит в проектирането на превозни средства и специално оборудване за превоз на товари. Независимо колко уникални са те, а превозвачите са се научили да изпълняват най-сложните транспортни проекти навреме и без повреди. Комби полуремаркета. Транспортът на извънгабаритни тежки товари (KTG) е доста скъпо средство за производство и всеки собственик естествено иска те да работят, ако не 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, то поне всеки ден. Полуремаркета за превоз.

Полуремаркета за превоз

Модулните превозни средства първоначално са били замислени като универсално решение за транспортиране на всякакъв неделим товар. От строителен навес до космически кораб. Колесните ремаркета с голям капацитет са основата, върху която се монтира товара с помощта на специално оборудване и крепежни елементи. Основата и такелажът са оразмерени, за да осигурят стабилност, маневреност и възможно най-ниското пространство за главата. Желателно е височината да може да се променя по пътя, което се реализира главно чрез регулиране на окачването. Ниско натоварващи работни платформи – ръбнакът или „под корема“, както го наричат ​​превозвачите, е неразтегателна или разтегателна лъчева система, предназначена за транспортиране на тежки верижни превозни средства с акцент върху долната страна на проследяваното превозно средство или каросерията на превозното средство. Предимството на този метод на транспортиране е, че в транспортно положение коловозите на машината са буквално на сантиметри от пътя, което прави възможно намаляването на височината до минимум.

Ниско натоварващи работни платформи

Предимството, първо, е, че е възможно да се преминават участъци с ограничена височина. И второ, е възможно да не се демонтират изпъкналите части на машината. Периметърната работна платформа е правоъгълна конструкция с надлъжно и странично разширение, което ви позволява да регулирате контура на опората и да транспортирате, например, цилиндрични товари на минимална височина от пътя. Надлъжното удължение може да бъде допълнено с механични вложки. Пространството между надлъжните греди може да бъде запълнено с настилка и равна площ. Периметърната работна платформа е най-универсалното оборудване по отношение на превозваните стоки, но нейната товароносимост е ограничена от факта, че тя е сглобяема, а не монолитна конструкция. Така наречените трансформаторни работни платформи са нискорамни работни платформи, направени от профили с намалена височина, като по този начин печелят 15–20 cm обща височина. Това често е достатъчно, за да изберете най-краткия маршрут.

Работни платформи за различни цели

Работната платформа в този случай играе ролята на телескопичен механизъм за автомобилен полуремарке. Поддържащите ротационни маси са оборудване за транспортиране на самоносещи дълги товари. Въртящите се маси значително увеличават маневреността и способността за проходимост на автомобилния влак при завои и височините. Средната част на товара, намирайки се на достатъчна височина, свободно преминава през бордюри, огради, зелени площи – там, където би имало проблеми за автомобилен влак с ниска работна платформа. Тежките автомобилни полуремаркета са изградени на модулна основа и са оборудвани със същото оборудване като модулните превозни средства. Полуремаркета за превоз. Полуремаркетата се различават от модулните превозни средства по размер и товароносимост. За стандартните пътни тежки полуремаркета възможността за превоз на възможно най-много различни видове товари се постига с помощта на някои конструктивни характеристики и допълнително оборудване за фиксиране на тези товари на платформата.

Тежкотоварни полуремаркета

Точно както при модулните конструкции, натоварването може да бъде поставено върху платформата на люлките. За дълги конструкции са проектирани полуремаркета с единично и многократно удължение. Ширината на платформата може бързо да се увеличи с механични удължители и палуби. За транспортиране на тръби и асортимент, полуремаркетата са оборудвани с бункери. Полуремаркето също трябва да бъде оборудвано с достатъчно крепежни елементи. Полуремаркето със задно влизане може да бъде оборудвано с дълги сгъваеми рампи, за да се намали ъгълът на приближаване, така че асфалтополагачът, студената фреза, сондажната платформа, асфалтовата ролка да могат да карат на платформата. Сред тежкотоварните полуремаркета с товарна височина над 860 мм, най-широко разпространени на руския пазар са така наречените полуремаркета с висока рамка. Тъй като се използват в екстремни климатични и пътни условия, дизайнът им, от една страна, има значителен запас на безопасност, а от друга, е максимално опростен: минимум хидравлика и електричество, просто пружинно окачване.