поскъпване на застраховката

Поскъпване на застраховката

Плащанията за задължителна автомобилна застраховка ще се увеличат до 400 хиляди лв. Българското министерство на финансите изпрати своята версия на законопроекта за задължителната застраховка гражданска отговорност, която предвижда увеличение на плащанията. Според този документ обезщетението за живот и здраве трябва да се увеличи до 500 хиляди лв за всеки. В същото време се въвеждат фиксирани ползи за здравето. Тоест човек ще получи пари от застрахователя, дори ако е лекуван безплатно, тоест чрез задължителна здравна застраховка. Поскъпване на застраховката. В същото време смъртните плащания ще могат да получават не само тези, които са останали без издръжка, тоест зависими лица, но и роднините на починалия при инцидента. Но Министерството на финансите предлага да се увеличат плащанията за имущество до 400 хиляди рубли за всеки пострадал в автомобилна катастрофа.

Поскъпване на застраховката

Новината е добра за всички, с изключение на едно. Заедно с увеличаването на плащанията, цената на полицата също ще се увеличи. Така че, според предложението на Министерството на финансите, тарифата ще трябва да бъде увеличена с 50 процента. И такова покачване на цената е малко вероятно да зарадва собствениците на автомобили. Застрахователите обаче не са съгласни. Според тях при такъв сценарий тарифата ще трябва да бъде повишена с 58 процента. Те имат алтернативно предложение. Според него тарифата ще трябва да бъде увеличена с 49 процента. Поскъпване на застраховката. В същото време те предлагат да се ограничат плащанията върху собствеността на ниво от 350 хиляди рубли за всеки. И смъртните плащания трябва да се извършват само на зависими лица. Но дори и без тези нововъведения, цената на политиката вероятно ще се увеличи в близко бъдеще. Вярно е, не за всички.

Пазара

Говорим за преразглеждане на регионалните коефициенти. Според един от лидерите на най-голямата застрахователна компания, отдавна е невъзможно да се работи, без да се коригират. В 40 процента от регионите коефициентът на загуби на компании надхвърля 77 процента. Ако напуснат пазара, фондовете на Българският съюз на автозастрахователите просто няма да могат да се справят с плащанията. Вече има предложения за промяна на коефициентите. Въпреки това в него за някои региони броят се увеличава, за всички останали те остават на същото ниво. В PCA това се обяснява с факта, че регионите, които имат минимален коефициент на загуби, трябва да действат като донори на други региони. Но защо всички тези преизчисления падат върху плещите на обикновен шофьор, живеещ в регион, където коефициентът е очевидно надценен?

Разходите

Ако тези цифри са били лошо изчислени, тогава те трябва да бъдат приведени в съответствие. Вместо да вдигат такси за някои региони и да ги оставят на същото ниво за други. Съдейки по доклада на RSA, през 2010 г. застрахователите са получили 92,6 милиарда рубли като застрахователни премии. Изплатени 53,8 милиарда. Разликата е 38,8 милиарда. Тоест разходите им в страната като цяло възлизат на около 58 процента. Никой не спори, че в някои региони тази цифра е по-висока, но след това се оказва, че в други региони застрахователите работят с излишни печалби.