правила за превоз на храни

Стриктното спазване на сроковете за доставка

От особено значение е нивото на влажност в „склада на колела“ с нетрайни продукти. Когато влажността е висока, се образува плесен, която може да причини сериозно влошаване на продукта. Целостта на опаковката играе важна роля. Правила за превоз на храни. Запечатаната опаковка поддържа храната свежа, без деформация. Превозните средства, които транспортират продуктите, трябва да бъдат идеално чисти. За транспортиране на продукти се използват хладилници и специални изотермични микробуси. Тези машини трябва да се дезинфекцират от време на време. Силно не се препоръчва използването на транспорт за храна за превоз на други стоки. Най-големият враг на нетрайната храна е времето. Плесени и опасни бактерии влияят негативно на продуктите, но времето просто „унищожава“ такива продукти. Стриктното спазване на сроковете за доставка се счита за предпоставка за правилното транспортиране на храната.

Правила за превоз на храни

Няколко правила за превоз на храна. Всеки ден в населените места пристигат камиони с храни. Транспортирането на такива стоки изисква спазване на определени изисквания. Предприемачите, които извършват превоз на товари, разделят продуктите на 2 групи – нетрайни и трайни. Нетрайни продукти са – повечето храни, които ядем, могат да се развалят при неправилни условия за няколко часа. Тази продуктова категория трябва да включва биологично ценна храна риба, мляко, преработени продукти, яйца. Полуфабрикати, сладкарски изделия, месо, зеленчуци и плодове. При транспортиране на изброените групи стоки трябва да се спазват определени условия. Например охладената риба е подходяща за транспортиране при нулева температура, а доматите ще „оцелеят“ дори при +20 градуса. Дълбоко замразеното месо и пресните билки не трябва да се транспортират при една и съща температура. Между другото, пресните билки трябва да се транспортират в добре проветриви отделения.

Трудности по време на транспортирането

Такива продукти практически не създават трудности и проблеми по време на транспортиране. Тази категория продукти включва брашно, всички алкохолни, безалкохолни напитки. Нетрайните храни са растителни масла, зърнени храни, тестени изделия, консерви, сухи смеси. Сол и захар, чай, подправки и подправки, някои групи сладкарски изделия могат да се транспортират без особени затруднения. Нетрайни стоки могат да се транспортират при температури до + 18 ° С, а влажността на въздуха не трябва да надвишава 70%. При такива условия на транспортиране продуктите няма да загубят характеристиките, декларирани от производителите. Освен това продуктите ще запазят отличното си представяне. При транспортиране на брашно, чай, подправки и други продукти, стандартните условия могат да бъдат отхвърлени. Трябва да се има предвид, че машините изискват предварителна подготовка.

Санитарни и епидемиологични служби

Превозните средства трябва да бъдат добре измити, дезинфекцирани и почистени. Машините, използвани за транспортиране на храни, трябва да са без миризми, погълнати от стоките. Нетрайните продукти не се страхуват от микроорганизми, но не са защитени от плъхове и мишки. Поради тази причина е необходимо постоянно да се извършва дератизация. Неспазването на горните изисквания при транспортиране на всички хранителни продукти ще доведе до големи загуби. Освен това може сериозно да навреди на здравето на потребителите. Крайният резултат са съдебни дела, сериозни производства. Деловата репутация на превозвача и продавача на стоки е непоправимо увредена. Транспортирането на хранителни продукти се контролира стриктно от взискателни, изключително внимателни служители на санитарните и епидемиологичните служби. Процесите на транспортиране на хранителни продукти се проверяват постоянно от хора, които се интересуват от безопасността на пратките със стоки. Необходимо е да се подходи сериозно към транспортирането на нетрайни храни. Това ще помогне да се избегнат проблеми, съдебни спорове от санитарните и епидемиологичните служби, загуби, сложни дела.