правилна работа на двигателя

Въздух системата за пречистване

Какво се случва с човек, когато сърцето му започне да отказва? Абсолютно нищо добро. И ако проблемите са сериозни, тогава е време да помислите за изпробване на дървен Mac. Правилна работа на двигателя. Не забравяйте, че всяка кола има и сърце и грижата за нея лежи изцяло върху раменете на собственика на автомобила, от което зависи колко дълго колата му ще бъде във форма и няма да отиде на сметището в резултат на преждевременно автоинфаркт. Работата на силовия агрегат на любимия ви автомобил зависи от много фактори от условията, в които се експлоатира, от топлинния режим и натоварванията, на които го подлагате. От качеството на горивата и смазочните материали, от това колко ефективно е въздухът системата за пречистване работи и много повече. Няма ясен набор от правила за работа на двигателя. Основното нещо е да бъдете внимателни. Все пак ще се опитаме да съберем всички основни неща, за да се научим как да се грижим добре за мотора.

Правилна работа на двигателя

Уви, що се отнася до автомобилите, тогава нискокачественото масло може да навреди на двигателя. Първата препоръка е навременна смяна на маслото. И не трябва непременно да се ръководите от сервизни интервали. Правилна работа на двигателя. Можете да правите това малко по-често например не на всеки 10 хиляди километра, а на всеки 7,5 хиляди. Следете качеството на горивата и смазочните материали и не пренебрегвайте индекса на вискозитета на маслото, който е посочен за всеки конкретен модел двигател. Ако все още не искате да се занимавате с това. Обърнете внимание на многоградното масло с индекс 5W40 или на синтетика и полусинтетика с индекс на вискозитет 10W40. За съвременното масло няма разлика дали се излива в бензинов или дизелов двигател. Ако сте сигурни, че класът на качеството на маслото отговаря на всички общоприети стандарти, изобщо не е необходимо надписът дизел да се парадира на етикета.

Горивна система

Горивният филтър, както и маслото, трябва да се сменя приблизително на всеки 10 хиляди километра. Също така не забравяйте да източите утайката от горивния филтър, за да не се запуши. В противен случай цялата горивна система ще страда от повишено хидравлично съпротивление. И ако имате достатъчно енергия, време и пари, не бъдете мързеливи да махате резервоара за гориво 2 пъти годишно, за да го изплакнете. Когато видите какво излиза от резервоара, въпросът доколко е уместна тази процедура, сам по себе си ще изчезне.