Правилно използване на автомобила

правилно използване на автомобила

Налягането в гумите

Когато шофирате колата си през зимата, имайте предвид някои от компонентите, които са особено чувствителни към атмосферните условия. Очевидно първото нещо, което трябва да направите тук, е ВИНАГИ да инсталирате зимни гуми. Правилно използване на автомобила. Зимните гуми се различават от летните, както и от всесезонните, както по шарката на протектора, която е по-подходяща за шофиране по заснежени пътища, така и по каучуковия състав – тя не губи еластичност дори при силни студове. Ако шофирате по изчистени градски пътища, използвайте триещи се гуми. Когато пътувате по сняг и лед. Но не забравяйте, че на мокър или сух асфалт спирачният път на автомобил, който е обут с гуми с шипове, се увеличава. Следете налягането в гумите. При високо или ниско налягане протекторът не може да работи ефективно. Обърнете специално внимание на налягането по време на екстремни температурни колебания. Имайте предвид, че в студа вашият аматьорски манометър може да съдържа невярна информация.

Правилно използване на автомобила

Използвайте многоградно моторно масло с минимална маркировка 15W. Това масло запазва вискозитета си до -15 ° C. При 30-градусови студове използвайте масла с индекси 5W или 0W. Ако батерията ви не е млада, по-добре я сменете, тъй като в студа параметрите й се влошават още по-бързо. Добър начин да съхранявате заряд е да го съхранявате в топла стая. Правилно използване на автомобила. Зареждайте често батерията със зарядното устройство. Правете това веднъж или два пъти седмично. Преди да стартирате стартера на двигателя, оставете батерията да се загрее, като включите късите светлини за половин минута. Охлаждащата течност антифриз или антифриз трябва да има граница на устойчивост на замръзване, но висока концентрация на антифриз ще повлияе неблагоприятно върху гумените маркучи на охладителната система. Сменете течността, ако често сте доливали вода през топлия сезон, в противен случай ще имате пукнатини в главата на цилиндъра.

Кондензацията на влага

Опитайте се да не внасяте сняг в салона от обувките си. Снегът ще се изпари и получената влага ще доведе до замъгляване на прозорците. Ако замъгляването не може да бъде избегнато, изключете режима на рециркулация на въздуха в купето. По-сухият извънбордов въздух ще избегне кондензация. Можете също да включите климатика, ако автомобилът ви е оборудван с такъв. Не забравяйте да напръскате стъклото със спрей против замъгляване. Опитайте се да поддържате резервоара си за газ поне наполовина през цялото време. Благодарение на това няма да имате проблеми с кондензацията на влага и последващото й замръзване в горивната линия.