превоз на деца

Превоз на деца

През деветте месеца на тази година броят на инцидентите с деца в България е нараснал с почти шест процента. Статистиката край Москва е малко по-различна: броят на пътнотранспортните произшествия с участието на непълнолетни е намалял със седем процента. Но тежестта на последствията от тези инциденти нарасна. Само от началото на тази година 29 деца са загинали при катастрофи. Превоз на деца. За същия период на миналата година 20 деца са загинали при пътни инциденти. Според увеличаването на броя на децата, убити по пътищата, е пряко свързано с факта, че повечето възрастни пренебрегват правилата за движение и не мислят за безопасността на децата си.

Превоз на деца

Много родители все още не използват детски ограничители. В същото време те нарушават ограничението на скоростта, излизат в лентата на насрещното движение. Откриваме повече от сто нарушения на правилата за превоз на деца на ден. Това се потвърждава от проучване, проведено от обществена организация съвместно с Всеруския център за изследване на общественото мнение. Според това проучване броят на хората, които нямат или планират да закупят специални устройства за превоз на деца, се е увеличил значително от 39 на 70 на сто в цялата страна. Хората просто не осъзнават, че столче за кола ще спаси живота на най-малките им. Струва си да се припомни, че в повечето европейски страни бебето не се връща от клиниката, където е взето раждането, ако няма люлка за кола за транспортиране.

Катастрофа

Вторият остър проблем са децата шофьори. Не се изненадвайте и такива се натъкват. Припомни неотдавнашната катастрофа в квартал Щълково. Там четирима 11-12-годишни помогнаха на шофьора да се измъкне от локвата и като благодарност за тази услуга помолиха за превоз. Възрастният мъж нямаше нищо против. В резултат на това се случи инцидент в село, където няма пътища, при което един тийнейджър беше убит, а трима други бяха тежко ранени. В квартал Истра бабите купиха на внуците си не особено добър подарък скутери. В резултат на това имаше челен сблъсък, двама тийнейджъри загинаха на място, двама бяха изпратени в болница със сериозни наранявания.

Категория

През 2010 г. предложихме на регионалната дума да излезе с инициатива за въвеждане на категория за мотопеди и скутери. През ноември Държавната дума ще разгледа на второ четене закона за пътната безопасност. Предлага се въвеждането на тази категория. Регистрацията на мотопеди е доста проблематичен въпрос. Те са доста трудни за идентифициране. Но обучението на пътните правила и основните шофьорски умения на младите мотопедисти е от съществено значение. Към днешна дата 150 деца вече са ранени, докато шофират скутери и мотоциклети. Колко бихме намалили процента на произшествията, ако децата ни имаха управленски умения. Между другото, ситуацията с моторите е по-сложна. Днес мотоциклетите могат да бъдат със 150 кубикови двигателя. сантиметри, а може би хиляда и половина. Управлението им е две огромни разлики. Така че е необходимо да се въведат подкатегории в зависимост от мощността на мотоциклета. Аз самият карам мотоциклет и разбирам колко сериозно е това.