пътни полицаи

Пътни полицаи

Тези предложения бяха озвучени на заседание на обществения съвет към министерството на вътрешните работи на България. Пътни полицаи. Срещата беше открита от министъра на Министерството на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Като начало той информира публиката за текущата ситуация по пътищата . И тя оставя много да се желае. Всеки ден около 100 души биват убити по пътищата, а около 800 са ранени. За осем месеца на тази година се наблюдава увеличение на всички основни показатели. Увеличава се броят на произшествията, както и броят на загиналите и ранените в тях. Според министъра затягането на отговорността е изиграло роля. Суровите мерки дадоха резултат. Но сега вече не играят толкова значима роля. Самото увеличаване на отговорността очевидно не е достатъчно, за да промени ситуацията.

Пътни полицаи

Заместник министърът посочи няколко причини, които се отразиха негативно на статистиката през последната година. Според него темповете на пътно строителство очевидно са били недостатъчни. Във всеки случай под предвидените. Втората причина е рязкото увеличаване на автомобилния парк. Броят на автомобилите се е увеличил с почти 50 процента през годината. Припомни, че счетоводната система за загиналите при катастрофи се е променила. Ако преди две години този, който е починал в рамките на една седмица след инцидента, се е считал за този, който е починал в катастрофа, сега тези, които са починали в рамките на един месец. Освен това, според Виктор Кирянов, над 40 процента от шофьорите и 70 процента от пешеходците умишлено нарушават правилата. За десет години пътната полиция издаде седем милиона нарушения на ограничението на скоростта годишно.

Конфликти

Тези комплекси решават един от основните проблеми на пътните конфликти между водача и инспекторите на КАТ. Тяхната комуникация. Според Алекс Министерството на вътрешните работи ще продължи да намалява подобен контакт. Тоест да се разработи система за фото и видео запис. Освен това залогът ще бъде направен върху стационарни комплекси. Алекс Младенов припомни, че в съответствие със заповедта на министъра повечето автомобили са оборудвани с видеорегистратори, които записват случващото се в автомобилите на КАТ и отвън. Но проблемът е, че без прякото участие на шофьорите е много трудно да се идентифицира такава неразумна спирка. Ако шофьорите се оплакват от инспекторите, тогава ще се извърши разследване, ще се съберат архивите и след това инспекторите ще бъдат изправени пред правосъдието.

Села

Трябва да се каже, че през съветските години тази практика е съществувала и у нас. След като е предал свидетелството, водачът все още не е получил пълноценна шофьорска книжка. Даден му е временен документ за две години. Можеше да кара колата си в градове и села, но в същото време да не надвишава 70 километра в час. И само две години по-късно, ако той беше достоен шофьор, който не наруши правилата, временните му права бяха променени на пълни. Ако го счупите, отидете на повторен преглед.