реформа на тарифите

Реформа на тарифите

Експертите също са притеснени и това е меко казано. С предстоящите промени те в по-голямата си част са уверени. Че така нареченото разширяване на тарифните коридори. Съчетано с либерализация от RSA. Няма да доведе към нещо добро, освен за покачването на цените на полиците автомобилни застраховки. Реформа на тарифите. Приетото решение не отменя дискусията. Приблизително така заместник-председателят на Централната банка говори за предстоящата реформа на OSAGO. По-специално той отбеляза. Че е необходимо да се обсъдят с представители на експертната общност така че предстоящата индивидуализация на тарифата да бъде по-прозрачна и разбираема различни допълнителни компоненти възраст. Модел, екологичност и др. на превозните средства. Но това е всичко. Както се казва, в перспектива.

Реформа на тарифите

Също така си струва да се отбележи, че въпреки приказките за освобождаването на OSAGO от държавното регулиране, всъщност това остава. Реформа на тарифите. И Централната банка, министерствата и ведомствата, Държавната дума и, колкото и странно да изглежда на някого, RSA участват в този процес. Министерството на финансите например постоянно предлага определени решения и, разбира се, подкрепя предстоящата либерализация, с уговорката, че действията на Централната банка, основният регулатор, който определя основните насоки на тарифната политика, несъмнено ще бъдат решаващи при реформиране на пазара на автомобилно застраховане. Либерализацията в крайна сметка трябва да доведе до това, че тези, които карат лошо и нарушават повече, а тези, които шофират добре и не нарушават, плащат по-малко. Как това ще повлияе на средната тарифа ще зависи от конкретни мерки, от модела на либерализация, който ще бъде избран, каза заместник-министърът на финансите.

Длъжностни лица

Тук отбелязваме, че министерството е разработило законопроект, който според заместник-министъра също трябва да допринесе за предстоящата либерализация на OSAGO. Като цяло всички длъжностни лица, застрахователи, експерти нещо, макар и по различни начини, но допринасят за най-проблемния бизнес на автомобилния пазар. И как ще се развият събитията в бъдеще дали пазарът на OSAGO всъщност ще бъде реформиран, или, под прикритието на реформи, те просто ще увеличат тарифите за пореден път предстои да разберем тази есен.