системите за наблюдение

Системите за наблюдение

Всяка покупка изисква първоначална инвестиция и ще е необходима инвестиция за инсталиране на система за проследяване. Системата за наблюдение обаче е проектирана точно за намаляване на разходите за поддръжка на превозното средство. Средно само за 1,5,2 месеца работа той напълно заплаща разходите за покупка. Според статистиката 7 от 10 шофьори изневеряват с корпоративни превозни средства, а разминаването в разхода на гориво достига 40%. Системите за наблюдение. С помощта на системата за наблюдение можете да контролирате всички експлоатационни параметри на автомобила, от пробега и скоростта до закрепения колан и отварянето и затварянето на вратите. За специално оборудване е важно наблюдението на работното време под товар можете да проследявате до минута, когато машината е била на празен ход, и кога и колко е работила под товар.

Системите за наблюдение

За справка. Според статистиката приблизително 9% от горивото може да бъде загубено, ако шофьорите извършват така наречените полети с лява ръка други 11% са сливи недопълнени допълнителни 13% се харчат за осребряване на парите, издадени за зареждане с гориво; около 5% от разходите са свързани с усукване на километража. Системите за наблюдение. Наблюдението е трудно. След внедряването на системата за наблюдение служителите на компанията имат допълнителни отговорности. Съвременните програми за мониторинг са интуитивни дори за обикновените служители системата има готови шаблони и дизайнери на отчети, а също така може да бъде интегрирана с вътрешни CRM системи на компании и 1С.

Варират

Ако служителите на компанията не могат или не желаят да работят със системата, анализът и отчитането могат да бъдат възложени на външни изпълнители. Много интегратори предоставят аналитични услуги, но условията варират. Например има специален отдел за това и на компанията е назначен личен мениджър, който е готов да предоставя всякаква помощ 24/7. Ако се открие източване на гориво, тогава много зависи от човешкия фактор. В нашата практика има случаи, когато след откриване на нарушения ръководството не е предприело никакви мерки. С този подход, разбира се, системата за мониторинг не може самостоятелно повишавам ефективността на компанията. Сериозен съм, реалните резултати няма да закъснят изпълнителен директор. Системите за наблюдение работят с грешки. Те са податливи на неизправности, включително поради екстремни температури.

Автомобил

Всяко оборудване има грешка, дори ако е незначителна. Производителите на електроника, която първоначално е инсталирана в автомобил, определят приемлива грешка от плюс минус 10%. Сензорът за нивото на горивото, който се врязва в резервоара, дава грешка от 2-5%. В същото време терминалите GPS GLONASS работят без грешки, а показанията на километража на устройството често са дори по-точни от тези на автомобила. Температурата рядко влияе значително на показанията на инструмента, ако оборудването е в стандартни температурни условия. Ако работите при екстремни температури, тогава студът наистина може да повлияе на показанията на устройството, но това се взема предвид при инсталирането на оборудването и специалистът отстранява грешките.