собственици на автомобили

Собственици на автомобили

Техническият преглед, който в резултат на реформата трябваше да бъде безболезнен за автомобилистите, допълнително обърка сферата на отношенията между шофьори, застрахователи и пътна полиция. Измененията трябва да улеснят тази връзка. Собствениците на автомобили вече няма да се налага да се озадачават какво да правят, за да запишат колата и да не минават за пореден път проверката. Може би най-важното и най-важното нещо, което се променя в изискванията за технически преглед, е, че срокът на валидност на талона, който беше ограничен до шест месеца, се отменя. Собственици на автомобили. Именно това предизвика възмущението на повечето собственици на автомобили. Припомнете си, че сега, докато измененията в закона не са влезли в сила, CTP политиката може да бъде закупена само чрез представяне на MOT карта. Но няма да ви бъде продадена автомобилна застраховка.

Собственици на автомобили

Ситуацията беше много по-лоша за тези, които току-що бяха купили кола от ръцете им. Вече не били обхванати от възможността за едно посещение в КАТ и за изваждане на колата от регистъра и поставяне върху нея. След като сключи договор за покупко-продажба, новият собственик, за да регистрира автомобила, трябва да застрахова отговорността си към трети лица. Просто казано, купете CTP политика. За да го купите обаче, беше необходимо да се подложите на технически преглед или да имате валиден MOT талон. И ако на талона остава пет месеца валидност. Застрахователите няма да продадат полицата. За такива случаи законът предвиждаше десетдневен период, когато собственикът на автомобила, след като поеме имота, можеше да шофира без застраховка. Но всичко това вече не е необходимо: шестмесечното ограничение на валидността на талона за технически преглед беше отменено.

Диагностичнакарта

Въпреки това няма да има повече MOT купон. Измененията в законодателството отменят този тип документи. Диагностичнакарта ще го замени. Тоест, в пункта за проверка собственикът на автомобила няма да получи талон с огромен брой степени на защита в ръцете си, а диагностична карта, която показва какво е проверено и какъв е резултатът. Това ще бъде документът за застрахователя, въз основа на който той ще ви продаде полицата. С помощта на такъв прост ход се решава проблемът, който възникна рязко в началото на годината недостигът на купони за поддръжка. Те нямаха време да ги изпратят в необходимото количество до някои региони, в резултат на което хората не можаха да получат талон, да си купят OSAGO полица и съответно да седнат зад волана. Застрахователите приеха диагностичните карти като изключение в тези региони. Сега диагностичната карта се превръща в основен документ.